Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort bij Tienhoven, bomvrij wachtgebouw B in Tienhoven

Militair Object

Nieuweweg 20
3612NB Tienhoven (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Fort bij Tienhoven, bomvrij wachtgebouw B

Omschrijving complexonderdeel 3 In 1880 opgericht bomvrij WACHTGEBOUW B, gelegen aan de noordwestzijde op het aardwerk van het fort. Het wachtgebouw bestaat uit een driezijdig aangeaard bouwwerk met aan de waterkant een uitbouw met zowel links als rechts een venster. Het linker is een oorspronkelijk zesruits schuifvenster met getoogd bovenlicht, het rechter heeft een vereenvoudigde indeling. Waardering complexonderdeel 3 Het Wachtgebouw B is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een bomvrij wachthuis uit XIXd, alsmede van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de ontwikkeling van de krijgskunde in Nederland in de negentiende eeuw. Tevens vanwege de ensemblewaarde in relatie tot de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524841
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort bij Tienhoven, bomvrij wachtgebouw B in Tienhoven

Fort bij Tienhoven, aardwerk

Nieuweweg 20
Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 1 Het uit 1848-1850 stammende AARDWERK van het Fort bij Tienhoven is een verhoogd, door water omgeven terrein..

Fort bij Tienhoven, fortwachterswoning

Nieuweweg 20
Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 5 De aan de zuidwestzijde van het fort, bij de voormalige toegangsbrug, doch aan de overzijde van de Nieuwewe..

Fort bij Tienhoven, bomvrij wachtgebouw A

Nieuweweg 20
Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 2 Het in grauwe bakstenen, gedeeltelijk bepleisterde bomvrije WACHTGEBOUW A uit 1848-1850 is gelegen in het m..

Fort bij Tienhoven, damsluis B

Nieuweweg 20
Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 4 De bij de inundatiekade, gevormd door de Nieuweweg behorende DAMSLUIS B uit 1879-1880, is gelegen in de Tie..

fort bij tienhoven

fort bij tienhoven
tienhoven (Gemeente stichtse vecht)
Cluster 20. Gietstalen koepelkazematten type G. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding Twee betonnen restanten van GIETSTALEN KOEPELKAZEMATTE..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)