Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort bij Tienhoven, bomvrij wachtgebouw A in Tienhoven

Militair Object

Nieuweweg 20
3612NB Tienhoven (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1848-1850


Beschrijving van Fort bij Tienhoven, bomvrij wachtgebouw A

Omschrijving complexonderdeel 2 Het in grauwe bakstenen, gedeeltelijk bepleisterde bomvrije WACHTGEBOUW A uit 1848-1850 is gelegen in het midden van het fort en bestaat uit een min of meer rechthoekig gebouw met aan de zuidzijde twee uitstekende bouwmassa's die een bescheiden voorplaats omgeven. De wand aan de zuidzijde is aan weerszijden van de hoofdmassa doorgetrokken. Aan de noordzijde bevindt zich een risalerende partij met flinke breedte. De zuidzijde van het gebouw bevat geheel links en rechts een nis onder een segementboog. Verder zijn er grote, boogvormig afgesloten en kleine openingen, alle dichtgezet. Het metselwerk ter plaatse van de voorplaats vertoont grote bogen. De voorgevel bevat geheel links een steen met het opschrift `T(I)ENHOVEN'. Er zijn grote rechte muurankers toegepast. De bovenzijde van het gebouw is aangeaard. Waardering complexonderdeel 2 Het Wachtgebouw A uit 1848-'50 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bomvrij wachthuis, alsmede van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de ontwikkeling van de krijgskunde in Nederland in de negentiende eeuw. Tevens heeft het object ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524840
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort bij Tienhoven, bomvrij wachtgebouw A in Tienhoven

Fort bij Tienhoven, aardwerk

Nieuweweg 20
Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 1 Het uit 1848-1850 stammende AARDWERK van het Fort bij Tienhoven is een verhoogd, door water omgeven terrein..

Fort bij Tienhoven, fortwachterswoning

Nieuweweg 20
Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 5 De aan de zuidwestzijde van het fort, bij de voormalige toegangsbrug, doch aan de overzijde van de Nieuwewe..

Fort bij Tienhoven, bomvrij wachtgebouw B

Nieuweweg 20
Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 3 In 1880 opgericht bomvrij WACHTGEBOUW B, gelegen aan de noordwestzijde op het aardwerk van het fort. Het wa..

Fort bij Tienhoven, damsluis B

Nieuweweg 20
Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 4 De bij de inundatiekade, gevormd door de Nieuweweg behorende DAMSLUIS B uit 1879-1880, is gelegen in de Tie..

fort bij tienhoven

fort bij tienhoven
tienhoven (Gemeente stichtse vecht)
Cluster 20. Gietstalen koepelkazematten type G. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding Twee betonnen restanten van GIETSTALEN KOEPELKAZEMATTE..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort bij Tienhoven, bomvrij wachtgebouw A in Tienhoven

Foto's (1)