Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort bij Tienhoven, fortwachterswoning in Tienhoven

Woonhuis

Nieuweweg 20
3612NB Tienhoven (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1893-1894


Beschrijving van Fort bij Tienhoven, fortwachterswoning

Omschrijving complexonderdeel 5 De aan de zuidwestzijde van het fort, bij de voormalige toegangsbrug, doch aan de overzijde van de Nieuweweg gelegen FORTWACHTERSWONING werd gebouwd in 1892 in traditioneel-ambachtelijke stijl met neo-renaissance kenmerken. Het in grauwe baksteen opgetrokken pand telt één bouwlaag onder zadeldak, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. In de strekkenlagen en lisenen is gele verblendsteen toegepast. Het pand is voorzien van een bepleisterde plint. De houten goten rusten op geprofileerde klossen. De topgevels zijn afgesloten met een eenvoudige windveer. De voorgevel of noordgevel is een symmetrisch ingedeelde langsgevel van drie traveeën. De middelste travee risaleert licht en bevat de ingang, gevormd door een paneeldeur met getoogd bovenlicht. Daarboven bevindt zich een veld met decoratief metselwerk. Beide traveeën ter weerszijden bevatten een venster. Links is dit een zesruits schuifvenster, rechts een vereenvoudigd venster. De gevel heeft links en rechts een liseen met blokmotief in gele verblendsteen. De linkerzijgevel is een topgevel die op de begane grond een klein venster bevat en in de geveltop twee zesruits stolpvensters met getoogde bovenzijde. De gevel wordt links en rechts afgesloten met een liseen. Tegen de rechterzijgevel is een aanbouw onder plat dak gezet. De geveltop bevat een venster. De achtergevel heeft in het midden een kleine, niet uit de bouwtijd daterende uitbouw en zowel links als rechts een venster. Het linker is een getoogd zesruits schuifvenster, het rechter heeft een vereenvoudigde indeling. Waardering complexonderdeel 5 De fortwachterswoning is aan algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een fortwachterswoning uit 1892, alsmede van ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524839
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort bij Tienhoven, fortwachterswoning in Tienhoven

Fort bij Tienhoven, aardwerk

Nieuweweg 20
Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 1 Het uit 1848-1850 stammende AARDWERK van het Fort bij Tienhoven is een verhoogd, door water omgeven terrein..

Fort bij Tienhoven, bomvrij wachtgebouw A

Nieuweweg 20
Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 2 Het in grauwe bakstenen, gedeeltelijk bepleisterde bomvrije WACHTGEBOUW A uit 1848-1850 is gelegen in het m..

Fort bij Tienhoven, bomvrij wachtgebouw B

Nieuweweg 20
Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 3 In 1880 opgericht bomvrij WACHTGEBOUW B, gelegen aan de noordwestzijde op het aardwerk van het fort. Het wa..

Fort bij Tienhoven, damsluis B

Nieuweweg 20
Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 4 De bij de inundatiekade, gevormd door de Nieuweweg behorende DAMSLUIS B uit 1879-1880, is gelegen in de Tie..

fort bij tienhoven

fort bij tienhoven
tienhoven (Gemeente stichtse vecht)
Cluster 20. Gietstalen koepelkazematten type G. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding Twee betonnen restanten van GIETSTALEN KOEPELKAZEMATTE..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort bij Tienhoven, fortwachterswoning in Tienhoven