Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Amsterdam

Kerkelijk Gebouw

Vondelstraat 108
1054GR Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1882
Architect: P.J.H. Cuypers


Beschrijving van Pastorie

Inleiding In 1882 naar een ontwerp van de architect dr. P.J.H. Cuypers in eclectische stijl tot stand gekomen PASTORIE van de in 1870-1880 eveneens naar een ontwerp van Cuypers tot stand gekomen en reeds onder MNO 5907 beschermde H. Hartkerk/Vondelkerk. De pastorie ligt ten noorden van de kerk op een teruggerooid perceel aan de rond de Vondelkerk lopende Vondelstraat met kleine voor- en achtertuin. De pastorie valt op door het doorlopende balkon op de eerste verdieping en de portiektrap. Omschrijving Op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen pastorie met vier bouwlagen: een hoog souterrain, een hoofdverdieping en twee verdiepingen onder afgeplatte dubbele dwarskap met pannen. Gemetselde gedrongen schoorstenen op de noklijn. Met rode baksteen gemetselde gevels in afwisselend koppen- en strekkenlagen en kraalprofielen bij de deur- en vensteromlijstingen. Aan de onderzijde rust de gevel op een plint met afschuining en aan de bovenzijde eindigt de gevel in een eenvoudige gootlijst op uitkragende kroonlijst met blok- en muizentand. Aan weerszijden doorbreekt een gemetselde gedrongen pijler op uitkraging de gevelbeëindiging. De vier traveeën brede voorgevel heeft bij het souterrain één gekoppeld en twee enkelvoudige vensters onder gemetselde segmentboog. Aan de rechterzijde de hoofdtoegang met trap en in getoogd portiek, waarboven een geleed bovenlicht. Eenvoudige gevellijst en smeedijzeren muurankers. Op de hoofdverdieping drie hoge schuiframen met glas-in-lood bovenlichten, waarboven segmentboognissen met siermetselwerk. Op de verdieping een doorlopend balkon over de gehele breedte van de voorgevel op vijf zware natuurstenen consoles met voluut en met sierlijk smeedijzeren hek. Twee schuiframen met glas-in-lood bovenlichten en twee vergelijkbare dubbel openslaande balkondeuren. Eenvoudige gevellijst waarboven de vier minder hoge maar evenzeer vergelijkbare vensters van de tweede verdieping, alle voorzien van segmentboognissen met siermetselwerk. Muurankers en sierlijk smeedijzeren hijsanker. Waardering Uit 1882 daterende voormalige pastorie van de Vondelkerk van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde en typologische waarde als kenmerkend voorbeeld van een laat-negentiende eeuwse kerkelijke dienst woning en de relatief zeldzame toepassing van een frontbalcon. Verder van belang wegens ensemblewaarde met de Vondelkerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524833
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Amsterdam

Vondelkerk

Vondelstraat 120A
Amsterdam
H. Hartkerk (1870-1880 dr P.J.H. Cuypers, toren na brand in 1904). Neogotische kerk met bijzondere centralistische plattegrond en centrale a..

Nieuw Leyerhoven

Vondelstraat 75A
Amsterdam
Inleiding Rechterdeel (W, betrekking hebbend op zowel Vondelstraat 75 als 75A) van een in 1876-1877 tot stand gekomen DUBBELE VILLA, genaam..

Nieuw Leyerhoven

Vondelstraat 73
Amsterdam
Inleiding Linkerdeel (O) van een in 1876-1877 tot stand gekomen DUBBELE VILLA, genaamd 'Nieuw Leyerhoven' en gebouwd in een sobere combinat..

Woonhuis in een mengsel van neogotiek en neo-renaissance, gevelmozaiek

Vondelstraat 77
Amsterdam
In 1882 o.a. voor hemzelf door P.J.H.Cuypers gebouwd woonhuis in een mengsel van neogotiek en neo-renaissance, gevelmozaiek.

Woonhuis in een mengsel van neogotiek en neorenaissance.

Vondelstraat 79
Amsterdam
In 1882 o.a. voor hemzelf door P.J.H.Cuypers gebouwd woonhuis in een mengsel van neogotiek en neorenaissance.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie in Amsterdam

Foto's (1)