Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fabrieksuitbreiding van de lettergieterij in Amsterdam

Nijverheid Industrie

Da Costakade 148
1053XC Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1940-1951
Architect: B. Merkelbach en Ch.J.F. Karsten


Beschrijving van Fabrieksuitbreiding van de lettergieterij

Omschrijving FABRIEKSUITBREIDING uit 1940-1951, van het complex van de voormalige lettergieterij 'Amsterdam', voorheen N. Tetterode, naar een ontwerp van B. Merkelbach en Ch.J.F. Karsten (vanaf 1949 werkte Merkelbach samen met Elling) in de stijl van het Nieuwe Bouwen. De uitbreiding is tot stand gekomen op een rechthoekig grondplan. De standaardwerkvloeren hebben een betonnen spantconstructie, bekroond met een stalen opbouw. Het betonskelet is voorzien van een vliesgevel met ramen met een stalen geleding. De gevel lijkt opgebouwd uit horizontale stroken: borstweringen en ramen. Het gebouw heeft een hoge begane grond met insteek, telt verder vier verdiepingen en heeft een dakverdieping. Deze dakverdieping - waarin in oorsprong de kantine van de lettergieterij - is teruggezet ten opzichte van de voorgevel en heeft een brede luifel, deels uit bouwglas. Op de dakverdieping nog een samengestelde opbouw waarbij een halfrond volume met matglazen panelen en gebogen metalen hek. Delen van het interieur zijn overgebracht naar andere gebouwen. Waardering Na-oorlogse uitbreiding van de lettergieterij van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Tetterode. Van belang binnen het oeuvre van de architecten Merkelbach & Karsten / Merkelbach & Elling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524831
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fabrieksuitbreiding van de lettergieterij in Amsterdam

Fabriek

Bilderdijkstraat 163
Amsterdam
Omschrijving Op 7 april 1902 werd de eerste steen gelegd van de veertig meter lange en in staalskeletbouw opgetrokken FABRIEK (1), onderdee..

Fabrieksgebouw

Da Costakade 160
Amsterdam
Omschrijving In 1909 is er door sloop van vijf panden aan de Da Costakade ruimte vrijgekomen voor de bouw van een nieuwe CENTRALE UITBREIDI..

Voormalige melkfabriek

Bilderdijkstraat 159
Amsterdam
Omschrijving In 1921 vond er wederom een uitbreiding plaats van de bestaande fabrieksruimte aan de Bilderdijkstraat (nrs. 157a-161)van het ..

Dubbele dienstwoning

Bilderdijkkade 62
Amsterdam
Omschrijving De DUBBELE DIENSTWONING (7) uit 1908, onderdeel van het westelijk tramremise complex is gebouwd op een samengestelde plattegro..

Voormalig wijnpakhuis

Da Costakade 102
Amsterdam
Inleiding Voormalig WIJNPAKHUIS ontworpen voor de firma Ferwerda & Tieman door de architect L.J. Neumeyer in 1903 en gebouwd in 1904. Het g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fabrieksuitbreiding van de lettergieterij in Amsterdam

Foto's (1)