Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige melkfabriek in Amsterdam

Nijverheid Industrie

Bilderdijkstraat 159
1053KP Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1898
Architect: J.W.F. Hartkamp


Beschrijving van Voormalige melkfabriek

Omschrijving In 1921 vond er wederom een uitbreiding plaats van de bestaande fabrieksruimte aan de Bilderdijkstraat (nrs. 157a-161)van het complex van de voormalige lettergieterij 'Amsterdam', voorheen N. Tetterode. Ditmaal werd een voormalige melkfabriek (Holland) in gebruik genomen. De MELKFABRIEK (3) is in 1898 op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen en bestaat uit vijf bouwlagen: een begane grond, drie verdiepingen en een kapverdieping. Het gebouw werd voorafgaand aan de ingebruikname als onderdeel van de lettergieterij in 1921 geheel verbouwd. De onderpui heeft een geheel hardstenen bekleding en wordt gekenmerkt door drie brede gedrukte bogen, waarachter zich iets teruggezet de vensters en toegangsdeuren bevinden. Hierboven bevindt zich een tekstfries: Lettergieterij Amsterdam Voorheen Tetterode. De voorgevel van de voormalige melkfabriek is uitgevoerd in een traditionele baksteenbouw in bruine steen. De decoratieve toepassing van bandwerk en stijlen is uitgevoerd in een gele baksteen. De voorgevel is op de verdiepingen negen vensterassen breed. Het linkerdeel van de gevel is drie vensterassen breed en heeft een tuitgevel onder zadeldak met pannen. De geveltop is fraai gedetailleerd met een driedelig getoogd venster met gemetselde posten en met ezelsrugboog en gepleisterd beschot. Boven de rechte gevelbeƫindiging van het rechterdeel van de voorgevel bevindt zich nog een kort opgaand dakschild met pannen. Op de tweede en de derde verdieping zijn drie balkons aangebracht. De balkons hebben een smeedijzeren hekwerk. Waardering Voormalige melkfabriek van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde en vanwege de typologische waarde als melkfabriek. Verder als latere uitbreiding van de lettergieterij van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Tetterode. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524830
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige melkfabriek in Amsterdam

Fabriek

Bilderdijkstraat 163
Amsterdam
Omschrijving Op 7 april 1902 werd de eerste steen gelegd van de veertig meter lange en in staalskeletbouw opgetrokken FABRIEK (1), onderdee..

Fabrieksgebouw

Da Costakade 160
Amsterdam
Omschrijving In 1909 is er door sloop van vijf panden aan de Da Costakade ruimte vrijgekomen voor de bouw van een nieuwe CENTRALE UITBREIDI..

Fabrieksuitbreiding van de lettergieterij

Da Costakade 148
Amsterdam
Omschrijving FABRIEKSUITBREIDING uit 1940-1951, van het complex van de voormalige lettergieterij 'Amsterdam', voorheen N. Tetterode, naar e..

Dubbele dienstwoning

Bilderdijkkade 62
Amsterdam
Omschrijving De DUBBELE DIENSTWONING (7) uit 1908, onderdeel van het westelijk tramremise complex is gebouwd op een samengestelde plattegro..

Dienstwoning

Tollensstraat 61
Amsterdam
Omschrijving De DIENSTWONING (5) uit 1908, onderdeel van het complex westelijke tramremise, is gelegen op het binnenterrein aan de Tollenss..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige melkfabriek in Amsterdam

Foto's (1)