Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fabrieksgebouw in Amsterdam

Nijverheid Industrie

Da Costakade 160
1053XD Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1909-1912
Architect: J.W.F. Hartkamp


Beschrijving van Fabrieksgebouw

Omschrijving In 1909 is er door sloop van vijf panden aan de Da Costakade ruimte vrijgekomen voor de bouw van een nieuwe CENTRALE UITBREIDING (2),onderdeel van het complex van de voormalige lettergieterij 'Amsterdam', voorheen N. Tetterode. De nieuwbouw is op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen. De architect was ook hier J.W.F. Hartkamp. Het zes bouwlagen hoge gebouw verschilt in stijl volledig van het oudere deel aan de Bilderdijkstraat. De strakke voorgevel met gootlijst op klossen is opgetrokken uit baksteen en telt naast een hoge begane grond en drie verdiepingen en een, waarschijnlijk later verhoogde kap. De dwarskap telt zes traditionele dakkapellen. De voorgevel is sterk horizontaal geleed. De traditionele gevel is voorzien van series gelijkvormige kruiskozijnen en telt twaalf vensterassen. Het middenkalf is enkel of dubbel. De bovenlichten zijn geleed met een zes- of achtruits roedenverdeling. Op de begane grond zijn de kruiskozijnen hoger en hebben een glas-in-lood raamvulling bij de bovenlichten. Op de begane grond bevindt zich een brede vier-delige toegangspoort met natuurstenen enkadrering. Geheel links en rechts aan de voorgevel bevinden zich nog eenvoudige toegangspartijen. Boven de onderpui bevindt zich een natuurstenen tekstfries: Lettergieterij 'Amsterdam' Tetterode. Waardering Fabrieksgebouw van 1909-1912 van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Tetterode. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524829
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fabrieksgebouw in Amsterdam

Fabriek

Bilderdijkstraat 163
Amsterdam
Omschrijving Op 7 april 1902 werd de eerste steen gelegd van de veertig meter lange en in staalskeletbouw opgetrokken FABRIEK (1), onderdee..

Fabrieksuitbreiding van de lettergieterij

Da Costakade 148
Amsterdam
Omschrijving FABRIEKSUITBREIDING uit 1940-1951, van het complex van de voormalige lettergieterij 'Amsterdam', voorheen N. Tetterode, naar e..

Voormalige melkfabriek

Bilderdijkstraat 159
Amsterdam
Omschrijving In 1921 vond er wederom een uitbreiding plaats van de bestaande fabrieksruimte aan de Bilderdijkstraat (nrs. 157a-161)van het ..

Dubbele dienstwoning

Bilderdijkkade 62
Amsterdam
Omschrijving De DUBBELE DIENSTWONING (7) uit 1908, onderdeel van het westelijk tramremise complex is gebouwd op een samengestelde plattegro..

Voormalig wijnpakhuis

Da Costakade 102
Amsterdam
Inleiding Voormalig WIJNPAKHUIS ontworpen voor de firma Ferwerda & Tieman door de architect L.J. Neumeyer in 1903 en gebouwd in 1904. Het g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fabrieksgebouw in Amsterdam

Foto's (1)