Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fabriek in Amsterdam

Nijverheid Industrie

Bilderdijkstraat 163
1053KP Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1902-1903
Architect: J.W.F. Hartkamp


Beschrijving van Fabriek

Omschrijving Op 7 april 1902 werd de eerste steen gelegd van de veertig meter lange en in staalskeletbouw opgetrokken FABRIEK (1), onderdeel van het complex van de voormalige lettergieterij 'Ámsterdam', voorheen N. Tetterode. De fabriek is tot stand gekomen op een rechthoekig grondplan. De voorgevel heeft een rechte beëindiging. Het gebouw heeft een plat dak. Het middendeel heeft drie bouwlagen; de beide zijdelen hebben een tussenverdieping als insteek en hebben derhalve vier bouwlagen. De voorgevel is gemetseld met okerkleurige bakstenen. De invloed van de Art Nouveau is kenbaar bij de grote vensters met gedrukte toging en bij de granieten elementen met plantenmotieven in de decoratie. De gevel is sterk horizontaal en vertikaal geleed. De gevel van het fabriekspand heeft een hoge onderpui met grote vensters, die evenals die op de verdiepingen de voormalige functie kenmerken. In 1906 is het pand met een verdieping verhoogd, hetgeen in stijl is uitgevoerd. De gevelwand is tien vensterassen breed. Deze vensterassen worden van elkaar gescheiden door lisenen en muurdammen. Deze doorbreken de gevelbeëindiging zodat er boven de lijst verhoogde accenten ontstaan. In de gevel is een symmetrie aangegeven: het middendeel met de hoofdtoegangen heeft hoge vensters in de onderpui en de vensters op de verdiepingen zijn hier niet getoogd maar recht afgesloten; de zijdelen hebben een lagere onderpui met een insteek en de vensters op de verdiepingen zijn hier wel getoogd. In de togingen boven de vensters wordt de okerkleurige steen afgewisseld met een rode baksteen. Het gebruik van natuursteen komt verder voor bij aanzetstenen, sluitstenen en lateien. De vensters zijn verschillend samengesteld en hebben meest middels roedenverdeling gelede bovenlichten. Waardering Fabrieksgebouw uit 1902-1903 met een uitbreiding uit 1906 van algemeen belang vanwege architectuurhistorische- en typologische waarde en van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Tetterode. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524828
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fabriek in Amsterdam

Fabrieksgebouw

Da Costakade 160
Amsterdam
Omschrijving In 1909 is er door sloop van vijf panden aan de Da Costakade ruimte vrijgekomen voor de bouw van een nieuwe CENTRALE UITBREIDI..

Fabrieksuitbreiding van de lettergieterij

Da Costakade 148
Amsterdam
Omschrijving FABRIEKSUITBREIDING uit 1940-1951, van het complex van de voormalige lettergieterij 'Amsterdam', voorheen N. Tetterode, naar e..

Voormalige melkfabriek

Bilderdijkstraat 159
Amsterdam
Omschrijving In 1921 vond er wederom een uitbreiding plaats van de bestaande fabrieksruimte aan de Bilderdijkstraat (nrs. 157a-161)van het ..

Dubbele dienstwoning

Bilderdijkkade 62
Amsterdam
Omschrijving De DUBBELE DIENSTWONING (7) uit 1908, onderdeel van het westelijk tramremise complex is gebouwd op een samengestelde plattegro..

Voormalig wijnpakhuis

Da Costakade 102
Amsterdam
Inleiding Voormalig WIJNPAKHUIS ontworpen voor de firma Ferwerda & Tieman door de architect L.J. Neumeyer in 1903 en gebouwd in 1904. Het g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fabriek in Amsterdam

Foto's (1)