Dienstwoning in Amsterdam

Tollensstraat 61
1053RS Amsterdam

Architect: Dienst Publieke Werken

Beschrijving van Dienstwoning

Omschrijving De DIENSTWONING (5) uit 1908, onderdeel van het complex westelijke tramremise, is gelegen op het binnenterrein aan de Tollensstraat. Het pand wordt aan de linkerzijde geflankeerd door een iets teruggezette hal met een opslagplaats. Aan de rechterzijde grenst de bebouwing van de Kinkerstraat. De woning is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en bezit twee bouwlagen met een dwarskap met zwarte pannen. Het dakvlak wordt doorbroken door zowel twee gemetselde als door één houten dakkapel. De sobere gevels zijn opgetrokken uit baksteen en voorzien van een bakstenen plint. De voorgevel bestaat uit drie traveeën en alle gevelopeningen hebben een natuurstenen bovendorpel. De dienstwoning staat tegenover de dienstwoning aan de Tollensstraat nr.62. Het interieur van het pand is opgesplitst in twee delen met rechts de entreehal waarachter zich het trappenhuis, de sanitaire voorzieningen en de keuken bevinden. In het linkerdeel zijn twee kamers en-suite en een kleine binnenplaats opgenomen. Waardering Dienstwoning van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex van de tramremise. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)