Remise Tollensstraat in Amsterdam

Nijverheid Industrie

Tollensstraat 60
1053RW Amsterdam

Architect: Dienst Publieke Werken

Beschrijving van Remise Tollensstraat

Omschrijving TWEE WERKPLAATSEN uit 1903 (3) onderdeel van het westelijk tramremise complex, gelegen achter het hek in de Tollensstraat, zoals op de gevelsteen boven een van de twee poorten is aangegeven. De twee grote werkplaatsen zijn gesitueerd op een langgerekte plattegrond en hebben gevels met gescheiden poorten. De bakstenen gevels zijn op een geheel eigen wijze uitgewerkt. De linkerhal heeft drie getoogde ramen en een tuitgevel boven de toegangspoort met hoge openslaande poortdeuren. Rond venster in de geveltop. Aan de linkerzijde onder rechte gevelbeëindiging een eenvoudige toegang met bovenlicht. De rechterhal heeft een gesloten gevel boven de toegangspoort, waar zich de tekststeen bevindt en een vooruitspringend centraal gesitueerde risaliet, voor het overige een rechte gevelbeëindiging. De massieve decoratieve gevels zijn verlevendigd met decoratieve elementen die op een lijn zijn gehouden met het muuroppervlak. Ramen, dakrand en deuropeningen worden geaccentueerd door omlijstingen van natuursteen. Het interieur wordt in tweeën gedeeld door een centraal trappenhuis waarop een kantoorruimte en de sanitaire voorzieningen uitkomen. Aan de zijde van de Tollensstraat was een voormalige timmerwerkplaats gesitueerd, terwijl aan de Bilderdijkkade een schilderwerkplaats gevestigd was. Waardering Tweetal werkplaatsen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde. Verder belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex van de tramremise. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)