Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning bij Remise Tollensstraat in Amsterdam

Woonhuis

Bellamystraat 1
1053BE Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1901-1903
Architect: Dienst Publieke Werken


Beschrijving van Dienstwoning bij Remise Tollensstraat

Omschrijving In de Bellamystraat (nr.1) staat de DUBBELE DIENSTWONING met langgerekte HOUTOPSLAG (2) aan de achterzijde, gebouwd in 1901-1903 (uitgebreid in 1930), onderdeel van het westelijk tramremise complex. Het pand is op rechthoekig grondplan vrijstaand gesitueerd aan het remiseterrein. Het bakstenen gebouw bestaat uit een hoge begane grond met twee verdiepingen en op de hoek met de Bellamystraat een extra laag, doorlopend in de kapverdieping. De begane grond heeft hoge ramen met rechte hardstenen bovendorpels; de verdiepingen hebben getoogde ramen met terugliggend zwaar uitgevoerde kozijnen met een twee- en driedeling. Het schilddak is met zwarte kruispannen gedekt. De bakstenen houtopslag heeft een plat dak en twee kleine lichtkappen. Deze rechthoekige aanbouw is één bouwlaag hoog en iets smaller dan het huis. Het interieur van het pand is tamelijk gaaf bewaard gebleven. Het pand heeft zijn oorspronkelijke indeling behouden en bezit waardevolle interieur-elementen, zoals stucplafonds met Jugendstil-motieven, geprofileerde eindbalusters van trappen, geprofileerde gestucte wandvelden, schuifdeuren, alsmede uit de bouwtijd daterend hang- en sluitwerk. Waardering De dubbele dienstwoning met houtopslag is van algemeen belang vanwege architectuurhistorisch en typologisch waarde alsmede van belang vanwege de historisch-functionele relatie tot de overige onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524820
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Remise Tollensstraat
Hoofdingang Remise Tollensstraat
Hoofdingang Remise Tollensstraat
Locatie Amsterdam
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 52′ OL
Oorspr. functie Tramremise
Huidig gebruik Uitgaanscentrum
Opening 1902
Sluiting 2005
Verbouwing 2013
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 524819
Architect Dienst der Publieke Werken
Detailkaart
Remise Tollensstraat
Remise Tollensstraat
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Remise Tollensstraat, oorspronkelijk genaamd Westelijke Tramremise, was een remise van de Gemeentetram Amsterdam (sinds 1943 GVB). De remise, die vanaf 1902 in gebruik werd genomen tijdens de grote elektrificatie van de Amsterdamse tramlijnen, was gelegen in de Kinkerbuurt, tussen de Kinkerstraat en het Bellamyplein. Alhoewel de hoofdingang aan de Tollensstraat gelegen was gingen de trams (voornamelijk) aan het Bellamyplein de remise in en uit.

Bij de ingebruikname was het de grootste tramremise van Amsterdam en heeft onderdak geboden aan de lijnen 1, 2, 3, 4, 5, 7, 10, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 19 en 22.[1]

Naast stalling van elektrische tramwagens was het complex ook in gebruik als Centrale Werkplaats. Het was in tegenstelling tot de huidige remises geen eenrichtingremise en de latere eenrichtingtrams moesten dan ook achteruit de remise in of uit rijden. Vanaf 1925 vond ook het onderhoud aan de Amsterdamse bussen hier plaats. Toen in 1932 de uitbreiding van de Remise Havenstraat in gebruik kwam, bleef de Remise Tollensstraat alleen nog in gebruik als werkplaats. In 1957 ging het onderhoud aan de bussen naar de nieuwe Garage West en werkplaats aan de Jan Tooropstraat. De tramwerkplaats bleef hier gevestigd tot 1996, toen het GVB de nieuwe Hoofdwerkplaats Diemen-Zuid in gebruik nam. Van 1996 tot 2005 vonden de museumtrams van het Amsterdams Openbaar Vervoer Museum (AOM) hier onderdak, alsmede diverse kleine creatieve bedrijven.[2][3]

De Hallen

In 2005 werd het complex ontruimd in opdracht van het toenmalig stadsdeel Oud-West, dat haast wilde maken met de verwezenlijking van plannen om het te verbouwen tot een cultureel centrum De Hallen voor Amsterdam-West, inclusief theater, bibliotheek, etc. Sindsdien stond het complex zeven jaar leeg totdat begin 2013 de verbouwing begon tot De Hallen, die in 2014 werd voltooid.

Trivia

De Tollensbrug over de Weespertrekvaart in Diemen nabij de nieuwe Hoofdwerkplaats is vernoemd naar de remise. De Tollensstraat zelf is vernoemd naar de dichter Hendrik Tollens.

Externe link


Monumenten in de buurt van Dienstwoning bij Remise Tollensstraat in Amsterdam

Ommuring

Bellamyplein ongd
Amsterdam
Omschrijving De OMMURING (8) van het westelijk tramremise complex bevindt zich grotendeels aan het Bellamyplein; een geringer deel bevindt..

Dienstwoning

Tollensstraat 62
Amsterdam
Omschrijving De DIENSTWONING (6) uit 1901 - 1903, onderdeel van het westelijk tramremise- complex, is gelegen in de gevelwand van de gebouw..

Remise Tollensstraat

Tollensstraat 60
Amsterdam
Omschrijving REMISEGEBOUW (1), onderdeel van het westelijk tramremise complex bestaande uit vijf sprongsgewijze in lengte toenemende tramst..

Remise Tollensstraat

Tollensstraat 60
Amsterdam
Omschrijving TWEE WERKPLAATSEN uit 1903 (3) onderdeel van het westelijk tramremise complex, gelegen achter het hek in de Tollensstraat, zoa..

Remise Tollensstraat

Tollensstraat 60
Amsterdam
Omschrijving Voormalige MAGAZIJN (4) uit 1901-1902, onderdeel van het westelijk tramremisecomplex, gelegen tegenover de centrale werkplaats..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dienstwoning bij Remise Tollensstraat in Amsterdam

Foto's (1)