Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige montessori-kleuterschool in Naarden

Gebouw

Valkeveenselaan 21
1411GT Naarden
Noord Holland

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van Voormalige montessori-kleuterschool

Inleiding Voormalige Montessori-KLEUTERSCHOOL in 1925 ontworpen door L.C. van der Vlugt in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Kort na de bouwperiode is het schooltje omgebouwd tot woonhuis. Deze verbouwing uit 1926 heeft vermoedelijk de rechthoekige aanbouw opgeleverd. Van het oorspronkelijke ontwerp resteren de kenmerkende centrale ruimte met op de hoeken de kinderverblijven. Het bureau Brinkman & Van der Vlugt is vermoedelijk door Kees van der Leeuw, opdrachtgever van onder meer de Van Nellefabriek, aanbevolen bij de opdrachtgever, de theosofische stichting "De Duinen". In het oeuvre van het architectenbureau gaat het om een vroeg voorbeeld van het Nieuwe Bouwen. N.B. De houten aanbouw tussen de houten bergingen aan de noordgevel is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving De voormalige kleuterschool telt één bouwlaag en heeft een vierpuntige stervormige plattegrond met rechthoekige aanbouw aan de noordgevel. Aan weerszijden van de aanbouw bevinden zich twee gepotdekselde uitbouwen, het entreeportiek en een berging, onderling verbonden door een houten schuur. De gevels, opgetrokken in gewapend beton met een in kruisverband gemetselde plint, zijn wit gepleisterd. De kozijnen zijn in hout uitgevoerd. De vier driezijdige sterpunten van de kinderverblijven op de hoeken zijn iets lager dan de centrale ruimte. Op de hoeken in de hogere gevels van het centrale gedeelte drie horizontale om de hoek lopende ventilatiesleuven met uitstekende banden. Alle bouwdelen hebben een plat dak. Rechts in de voorgevel (O) het entreeportiek onder afdak met tegelvloer en naast de dubbele gestapelde glasdeur een L-vormige zitbank. In de voormalige kinderverblijven samengestelde hoekvensterpartijen, opgebouwd uit twee lage rechthoekige vensters en daarboven liggende vensterstroken met in elke gevel drie ramen. In het centrale geveldeel een kozijn met drie staande ramen boven twee liggende ramen. Langs de gevellijn loopt een laag muurwerk ten behoeve van de aanplant. In het midden van de symmetrische linker zijgevel (Z) een tot boven het dak opgaand rookkanaal met aan weerszijden twee enkele glasdeuren. De kinderverblijven hebben dezelfde samengestelde kozijnen als in de voorgevel, met de oorspronkelijke tweeruits roedenverdeling in de onderramen. De linker uitbouw (keuken) aan de achtergevel (W) bevat in het schuine vlak een dubbel liggend kozijn. Tussen de lagere uitbouwen een samengesteld kozijn met glasdeur en boven- en zijlichten. De gepotdekselde berging uiterst links heeft een vierruitsraam (gewijzigd) naast een tweeruits liggend kozijn. Op de hoek een later gemetselde vierkante schoorsteen. De rechter zijgevel (N) bevat, achter de houten schuur-aanbouw, een drieruits liggend kozijn. Boven het dak steekt een vierkante schoorsteen uit. De oorspronkelijke plattegrondindeling uit de bouwtijd is nagenoeg bewaard gebleven, evenals enkele onderdelen zoals een schouw in de centrale ruimte, de binnendeuren en de betegeling van de garderobe en de entree. In de keuken bevindt zich het oorspronkelijke aanrecht, een lage spoelbak en een eenvoudige planken hangkast. Waardering De voormalige Montessori-kleuterschool uit 1925 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als grotendeels gaaf en representatief voorbeeld van het Nieuwe Bouwen uit het oeuvre van Van der Vlugt en als typologische uiting van het bijzonder onderwijs in Nederland en de relatie met de theosofie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524812
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige montessori-kleuterschool in Naarden

Villa Oldeheem

Huizerstraatweg 36
Naarden
Inleiding LANDHUIS uit 1913 genaamd "Villa Oldenheem", hoofdonderdeel van het gelijknamig complex, gebouwd naar ontwerp va Th. Rueter en in..

Garage deel uitmakend van het complex 'Villa oldenheem'

Huizerstraatweg 36
Naarden
Inleiding GARAGE uit 1913, deel uitmakend van het complex "Villa Oldenheem", naar ontwerp van Th. Rueter. Omschrijving De garage telt é..

Tuinaanleg, deel uitmakend van het complex 'Villa oldenheem'

Huizerstraatweg 36
Naarden
Inleiding TUINAANLEG uit 1913, deel uitmakend van het complex "Villa Oldenheem", naar ontwerp van Th. Rueter. Omschrijving De tuinaanleg..

Toegangshek uit 1913, deel uit makend van het complex 'Villa oldenheem'

Huizerstraatweg 36
Naarden
Inleiding TOEGANGSHEK uit 1913, deel uit makend van het complex "Villa Oldenheem", naar ontwerp van van Th. Rueter. Omschrijving Toegang..

Blokhuis

Naarderstraat 311
Huizen
Inleiding BLOKHUIS uit 1921 genaamd "Blokhuis", hoofdonderdeel van het complex "Blokhuis Naarderstraat 311". Afgezien van de schuifpui in d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige montessori-kleuterschool in Naarden

Foto's (2)