Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel woonhuis met bijbehorende erfscheiding in eclectische trant in Naarden

Woonhuis

Ruijsdaelplein 2
1411RD Naarden
Noord Holland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Dubbel woonhuis met bijbehorende erfscheiding in eclectische trant

Inleiding DUBBEL WOONHUIS met bijbehorende ERFSCHEIDING in eclectische trant. Het pand dateert in oorsprong waarschijnlijk uit de 17de of 18de eeuw maar heeft in het laatste kwart van de 19de eeuw het huidige aanzien verkregen. Het pand is zeer beeldbepalend gelegen binnen de vesting Naarden. Omschrijving Groot nagenoeg rechthoekig bouwblok van twee bouwlagen onder een schilddak met de noklijn evenwijdig aan de straat en met een dekking van gesmoorde Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in bruine baksteen met hoge aangesmeerde plint en siermetselwerk van gele baksteen in de strekken boven de vensters op de begane grond. De achtergevel is witgepleisterd. Eenvoudige geprofileerde gootlijst rondom en decoratieve rozetankers ter hoogte van de verdiepingsvloer. Beganegronds deels de oorspronkelijke schuifvensters met bovenlicht en op de verdieping T-vensters. Aan de voorgevel telt het linker woonhuis vier vensterassen met in de tweede van links de entreepartij, bestaande uit een paneeldeur met bovenlicht in een houten lijst. Boven de entree een blindvenster en aan weerszijden vensters. Het rechter woonhuis telt aan de voorgevel vijf vensterassen met in het midden de entreepartij met paneeldeur en bovenlicht in een houten lijst met driehoekige frontonbekroning. De kopse zijgevels tellen elk twee vensterassen met op de begane grond aangebouwde serres onder flauw hellend dakje. In de dakschilden dakkapellen, rechts met frontonbekroning en links met hijsbalk. De achtergevel telt zes onregelmatig geplaatste vensterassen. Links in het dakschild een dakkapel met frontonbekroning. Langs de voorgevel een eenvoudig ijzeren hekwerk als erfscheiding. Waardering Het dubbele woonhuis met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een dubbel woonhuis uit het einde van de 19de eeuw met waarschijnlijk oudere kern en heeft situationele waarde vanwege de zeer beeldbepalende situering binnen de vesting Naarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524810
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel woonhuis met bijbehorende erfscheiding in eclectische trant in Naarden

Cantine

Adriaan Dortsmanplein 1B
Naarden
CANTINEGEBOUW. Voormalige cantine, gebouwd in 1880 nabij de Promerskazerne. Een rechthoekig gebouw onder een zadeldak, met overstek en gesch..

woonhuis

Gansoordstraat 14
Naarden
Inleiding In kern 15e-eeuws in baksteen opgetrokken DWARSHUIS met een 17e-eeuwse aanbouw aan de achterkant (zo) van het woonhuis met bijbe..

Pand met gepleisterde lijstgevel

Turfpoortstraat 11
Naarden
Pand met gepleisterde lijstgevel.

Pand met gepleisterde trapgevel

Turfpoortstraat 13
Naarden
Pand met gepleisterde trapgevel XVII.

Pand met gepleisterde lijstgevel

Marktstraat 5
Naarden
Pand met gepleisterde lijstgevel, 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbel woonhuis met bijbehorende erfscheiding in eclectische trant in Naarden

Foto's (2)