Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hofstede Berghuis in Naarden

Kasteel Buitenplaats

Huizerstraatweg 111
1411GM Naarden
Noord Holland

Bouwjaar: 1913


Beschrijving van Hofstede Berghuis

Inleiding LANDHUIS uit 1913, deel uitmakend van het complex buitenplaats "Berghuis". Het landhuis is ontworpen door architect C.J. Kruisweg in Nieuw-Historiserende trant met Engelse Landhuisstijl-invloed. Omschrijving Het LANDHUIS is nagenoeg symmetrisch opgezet op een rechthoekige plattegrond met aan de voorzijde twee hoekrisalieten en aan de achterzijde een halfrond uitgebouwde serre. Het huis is grotendeels opgetrokken over twee bouwlagen in rode baksteen, de hoeken zijn geaccentueerd door in bloktand uitgevoerd metselwerk. Rondom een iets uitgemetselde plint met waterlijst en ter hoogte van de verdiepingsvloer siersmeedijzeren gevelankers. De dakschilden van het hoge schilddak en van de steekkappen boven de risalieten hebben een uitzwenkende dakvoet en leidekking. Midden op de nok van het dak staat een achtzijdige dakruiter met twee wijzerborden op de gemetselde basis en een houten lantaarn onder een afgeknot achtzijdig leiendakje met siersmeedijzeren kroon. Op de nokeinden twee gemetselde schoorstenen, evenals op de nokeinden boven de hoekrisalieten aan de voorzijde. Aan de linker zijgevel (NO) bevindt zich een éénlaagse uitbouw met dienstingang onder schilddak met uitzwenkende dakvoet en leidekking. De vensters zijn overwegend uitgevoerd met kruiskozijn en evenals de dubbele glasdeuren voorzien van zesruits bovenlichten, deels met glas in lood, en persiennes. In het midden van de nagenoeg symmetrische voorgevel (NW) de entreepartij die bestaat uit een dubbele glasdeur met zij- en bovenlichten met kleine roedenverdeling in een omlijsting van pilasters en kroonlijst. Aan weerszijden van de stoep voor de entreepartij twee lage gemetselde muurtjes met natuurstenen sierbollen. Boven de ingang een driedelig venster en twee enkele vensters met glas-in-loodramen die het achtergelegen trappenhuis verlichten. Aan weerszijden van de deurpartij en de verdiepingvensters kleine oeil-de-boeufs in zandstenen omlijsting met guirlandes. Centraal in het dakschild een dakkapel met geknikt rondboogvormig fronton en vier kleine zesruits vensters. De hoekrisalieten bevatten kruisvensters en in het dakschild kleine getoogde dakkapellen. In de aansluiting van de linker hoekrisaliet een schuin geplaatste entreepartij met deur onder afdak. In de gevel van de lage uitbouw, links van het hoofdvolume, een dubbel achtruits venster met luiken. De achtergevel (ZO) telt vijf vensterassen met in het midden een halfrond uitgebouwde serre onder een balkon op vier houten kolommen. In de serre vijf grote licht gebogen schuifvensters met kleine roedenverdeling in de bovenlichten. Op de verdieping opent een dubbele glasdeur met zij- en bovenlichten op het balkon met ijzeren balkonhek. De vensterassen aan weerszijden van de middenas bevatten op de begane grond dubbele glasdeuren, die openen op het terras en op de verdieping kruisvensters. Centraal in het dakschild een dakkapel met geknikt rondboogvormig fronton en vier kleine zesruitsvensters. Aan weerszijden twee kleinere dakkapelen met dubbele zesruitsvensters en geknikte segmentboogvormige beeindiging. De kopse zuidwestgevel bevat links kruisvensters tussen smalle schuifvensters en rechts twee kruisvensters. Aan de kopse noordoostgevel rechts de éénlaagse uitbouw met loggia, die bestaat uit een gemetselde borstwering en kleine houten kolommen die het overstek van het dak ondersteunen. De dienstentree omvat een deur met boven- en zijlichten. Links van de uitbouw in de gevel een kruisvenster en een smal schuifvenster met bovenlicht en op de verdieping twee kruisvensters. Het interieur van het landhuis verkeert op de begane grond en in het trappenhuis grotendeels in de oorspronkelijke staat van de bouwtijd. Op de begane grond het entreeportaal met tochtpui die identiek is ingedeeld als de entreepartij in de voorgevel. Naar Engels voorbeeld centraal op de begane grond een grote "hall" met monumentale schouw en een halfrond uitgebouwde serre. De paneeldeuren, balkenplafonds, lambriseringen, ingebouwde kasten en schouwen zijn uitgevoerd in donker eiken. De overgang van de entree met zwart-witte plavuizenvloer naar de parketvloer van de hall wordt gemarkeerd door twee in donker eiken uitgevoerde kolommen. Op de begane grond in de voorkamer een zogenaamd haardzitje met schouw en zitbankjes onder een verlaagd plafond en een vaste kastenwand, deels met vitrine. Hoekvenster naar de "hall." Waardering Het tot het complex "Berghuis" behorende landhuis uit 1913 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf en representatief voorbeeld van een vroeg 20ste eeuws landhuis in Nieuw-Historiserende trant met bijzonder gaaf en rijk interieur en als onderdeel van de buitenplaats Berghuis, gelegen in de landgoederenstrook in de Gooise noordflank. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524794
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Berghuis
Het gebouw in 2010
Het gebouw in 2010
Locatie Huizerstraatweg 111, Naarden
Bouw gereed 1913
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 524794
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Buitenplaats Berghuis is een buitenplaats met landhuis in de Noord-Hollandse plaats Naarden. Het huidige landhuis dateert uit 1913 en is erkend als rijksmonument.

Geschiedenis

Oorspronkelijk werd de buitenplaats Berghuis in de 17e eeuw gesticht. Aan het einde van de 18e eeuw werd de buitenplaats uitgebreid aan de zuidzijde.

In 1814 werd de buitenplaats vernietigd door Franse bezetters van Naarden Vesting. Grootgrondbezitter J.P. van Rossum liet daarna de buitenplaats in Engelse landschapsstijl herscheppen. Het op de oorspronkelijke locatie in opdracht van het echtpaar Dudok van Heel-Kuhn in 1913 gebouwde landhuis is ontworpen door architect C.J. Kruisweg in nieuw-historische trant met Engelse landhuisstijlinvloeden.

Trivia

Er is een vermoeden dat Comenius, die naar een 'Patmos' verlangde, de buitenplaats heeft bezocht.


Monumenten in de buurt van Hofstede Berghuis in Naarden

Hofstede Berghuis: tuinaanleg

Huizerstraatweg 111
Naarden
Inleiding HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, deel uitmakend van het complex buitenplaats "Berghuis". De 19de-eeuwse tuin- en parkaanleg is in..

Flevorama: tuinhuis "Monte Casa"

Huizerstraatweg 117B
Naarden
Omschrijving onderdeel 4 TUINHUIS MONTE CASA. Oorspronkelijk tot de aangrenzende buitenplaats Het Berghuis behorend voormalig jachthuisje ..

Flevorama, witgepleisterd landhuis met neoclassicistische ornamenten. Gelegen in fraai landschapspark

Flevolaan 4
Naarden
Flevorama, witgepleisterd landhuis met neoclassicistische ornamenten, 2e helft XIX. Gelegen in fraai landschapspark.

Flevorama: landhuis

Flevolaan 4
Naarden
Omschrijving onderdeel 1 LANDHUIS FLEVORAMA. Tussen 1856 en 1860 in opdracht van Elisabeth Dudok van Heel -van Rossum opgetrokken classici..

Flevorama: historische tuin- en parkaanleg

Flevolaan 4
Naarden
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De aanleg van het park van Flevorama gaat terug tot in de 18de eeuw wanneer het p..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hofstede Berghuis in Naarden

Foto's (3)