Hofstede Berghuis: tuinaanleg in Naarden

Huizerstraatweg 111
1411GM Naarden

Beschrijving van Hofstede Berghuis: tuinaanleg

Inleiding HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, deel uitmakend van het complex buitenplaats "Berghuis". De 19de-eeuwse tuin- en parkaanleg is in de jaren dertig in Nieuw-Architectonische tuinstijl aangepast, naar ontwerp van tuinarchitect Haspels. Omschrijving De historische tuin- en parkaanleg bestaat voor een gedeelte uit parkbos en voor een deel uit een rechtlijnige tuinaanleg bij het huis. Voor de achtergevel van het huis een terras met lage gemetselde borstwering. De halfronde serre in het midden van de gevel ligt in de as van de brede rechte beukenallee, die deel uitmaakt van de oudere aanleg en eindigt bij de sloot die de grens met Flevorama en Zuiderhof vormt. Het niveauverschil van het huis naar de lager gelegen tuin, die grotendeels bestaat uit gazon, wordt overbrugd door twee trappen in de middenas van de serre. In het lager gelegen deel van de tuin staat in de middenas een zonnewijzer, geflankeerd door twee smalle paden in het gras en daarachter ligt de ovaalvormige vijver, aan weerszijden omzoomd door rodondendrons. In het parkbos is de rechte lanenstructuur nog duidelijk herkenbaar aanwezig en bestaat de boombeplanting voornamelijk uit beuken, eiken en linden. In het zuidwestelijke vak ligt de kwekerij met bijbehorende zaadloodsen die van Zuiderhof zijn afgeschermd door een aarden wal met boombeplanting. In het noordwestelijke vak slingerbos dat overgaat in het terrein van Flevorama. Waardering De grotendeels 19de-eeuwse park- en tuinaanleg behorend tot het complex "Berghuis" is van algemeen belang vanwege de cultuur- en tuinarchitectuurhistorische waarde als oorspronkelijk onderdeel van het grote vroeg 19de-eeuwse landgoed van J.P. van Rossum. De parkaanleg heeft situationele waarde vanwege de ligging in de landgoederenstrook in de Gooise noordflank. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)