Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hofstede Berghuis: tuinaanleg in Naarden

Tuin Park Landgoed

Huizerstraatweg 111
1411GM Naarden
Noord Holland

Bouwjaar: 1800-1900


Beschrijving van Hofstede Berghuis: tuinaanleg

Inleiding HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, deel uitmakend van het complex buitenplaats "Berghuis". De 19de-eeuwse tuin- en parkaanleg is in de jaren dertig in Nieuw-Architectonische tuinstijl aangepast, naar ontwerp van tuinarchitect Haspels. Omschrijving De historische tuin- en parkaanleg bestaat voor een gedeelte uit parkbos en voor een deel uit een rechtlijnige tuinaanleg bij het huis. Voor de achtergevel van het huis een terras met lage gemetselde borstwering. De halfronde serre in het midden van de gevel ligt in de as van de brede rechte beukenallee, die deel uitmaakt van de oudere aanleg en eindigt bij de sloot die de grens met Flevorama en Zuiderhof vormt. Het niveauverschil van het huis naar de lager gelegen tuin, die grotendeels bestaat uit gazon, wordt overbrugd door twee trappen in de middenas van de serre. In het lager gelegen deel van de tuin staat in de middenas een zonnewijzer, geflankeerd door twee smalle paden in het gras en daarachter ligt de ovaalvormige vijver, aan weerszijden omzoomd door rodondendrons. In het parkbos is de rechte lanenstructuur nog duidelijk herkenbaar aanwezig en bestaat de boombeplanting voornamelijk uit beuken, eiken en linden. In het zuidwestelijke vak ligt de kwekerij met bijbehorende zaadloodsen die van Zuiderhof zijn afgeschermd door een aarden wal met boombeplanting. In het noordwestelijke vak slingerbos dat overgaat in het terrein van Flevorama. Waardering De grotendeels 19de-eeuwse park- en tuinaanleg behorend tot het complex "Berghuis" is van algemeen belang vanwege de cultuur- en tuinarchitectuurhistorische waarde als oorspronkelijk onderdeel van het grote vroeg 19de-eeuwse landgoed van J.P. van Rossum. De parkaanleg heeft situationele waarde vanwege de ligging in de landgoederenstrook in de Gooise noordflank. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524793
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Berghuis
Het gebouw in 2010
Het gebouw in 2010
Locatie Huizerstraatweg 111, Naarden
Bouw gereed 1913
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 524794
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Buitenplaats Berghuis is een buitenplaats met landhuis in de Noord-Hollandse plaats Naarden. Het huidige landhuis dateert uit 1913 en is erkend als rijksmonument.

Geschiedenis

Oorspronkelijk werd de buitenplaats Berghuis in de 17e eeuw gesticht. Aan het einde van de 18e eeuw werd de buitenplaats uitgebreid aan de zuidzijde.

In 1814 werd de buitenplaats vernietigd door Franse bezetters van Naarden Vesting. Grootgrondbezitter J.P. van Rossum liet daarna de buitenplaats in Engelse landschapsstijl herscheppen. Het op de oorspronkelijke locatie in opdracht van het echtpaar Dudok van Heel-Kuhn in 1913 gebouwde landhuis is ontworpen door architect C.J. Kruisweg in nieuw-historische trant met Engelse landhuisstijlinvloeden.

Trivia

Er is een vermoeden dat Comenius, die naar een 'Patmos' verlangde, de buitenplaats heeft bezocht.


Monumenten in de buurt van Hofstede Berghuis: tuinaanleg in Naarden

Hofstede Berghuis

Huizerstraatweg 111
Naarden
Inleiding LANDHUIS uit 1913, deel uitmakend van het complex buitenplaats "Berghuis". Het landhuis is ontworpen door architect C.J. Kruisweg..

Flevorama: tuinhuis "Monte Casa"

Huizerstraatweg 117B
Naarden
Omschrijving onderdeel 4 TUINHUIS MONTE CASA. Oorspronkelijk tot de aangrenzende buitenplaats Het Berghuis behorend voormalig jachthuisje ..

Flevorama, witgepleisterd landhuis met neoclassicistische ornamenten. Gelegen in fraai landschapspark

Flevolaan 4
Naarden
Flevorama, witgepleisterd landhuis met neoclassicistische ornamenten, 2e helft XIX. Gelegen in fraai landschapspark.

Flevorama: landhuis

Flevolaan 4
Naarden
Omschrijving onderdeel 1 LANDHUIS FLEVORAMA. Tussen 1856 en 1860 in opdracht van Elisabeth Dudok van Heel -van Rossum opgetrokken classici..

Flevorama: historische tuin- en parkaanleg

Flevolaan 4
Naarden
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De aanleg van het park van Flevorama gaat terug tot in de 18de eeuw wanneer het p..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)