Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis, deel uitmakend van complex "Dudokhuizen" aan de Godelindeweg in Naarden

Woonhuis

Godelindeweg 48
1412HE Naarden
Noord Holland

Bouwjaar: 1922
Architect: W.M. Dudok


Beschrijving van Woonhuis, deel uitmakend van complex "Dudokhuizen" aan de Godelindeweg

Inleiding WOONHUIS uit 1922, deel uitmakend van complex "Dudokhuizen" aan de Godelindeweg. Omschrijving Over één en twee bouwlagen in hout opgetrokken WOONHUIS met samengesteld bouwvolume onder een zadeldak met overstek, gedekt met rode Hollandse pannen. De noklijn boven het rechthoekige hoofdvolume staat loodrecht op de Godelindeweg, de rechter helft van de voorgevel en de westgevel zijn grotendeels opgetrokken in wit geschilderde horizontale houten delen, voor het overige zwartgeteerde gepotdekselde delen. De vensters zijn uitgevoerd met een kleine roedenverdeling. De linker helft van de voorgevel bestaat uit gepotdekselde delen onder ver doorgetrokken dakschild waarin het schilddak boven de korte uitbouw aan de linker gevel insteekt. Beganegronds twee vijftienruits vensters en op de verdieping een vierkant negenruits venster. Voor het rechter terugliggende deel van de voorgevel een muurtje van gepotdekselde delen die fungeert als bloembak. In de wit geschilderde gevel een staand venster en onder het dakoverstek een liggend hoekvenster. De entree bevindt zich in de westgevel onder een luifel. Rechts daarvan een risalerend geveldeel met een vierdelige vensterstrook onder verlengd dakschild met schoorsteenpartij. In de achtergevel openslaande tuindeuren, geflankeerd door vensters, waarvan de rechter om de hoek is doorgezet in de oostgevel. Centraal in de oostgevel een samengestelde vensterpartij met vijf zesruits vensters en rechts de uitbouw onder steekkap. In de dakschilden aan de zuid- en oostgevel brede dakkapellen. Waardering Het woonhuis uit 1922 is als onderdeel van het complex "Dudokhuizen" van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een middenstandswoning uit het vroege oeuvre van W.M. Dudok. Kenmerkend zijn de in- en uitspringende bouwvolumes en het spel van horizontalen en vertikalen in materiaalgebruik en detaillering. Het woonhuis heeft grote situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging als onderdeel van het ensemble langs de Godelindeweg tegenover de vesting Naarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524786
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis, deel uitmakend van complex "Dudokhuizen" aan de Godelindeweg in Naarden

De Blokhus, The Snug

Godelindeweg 40
Naarden
Inleiding DUBBEL WOONHUIS uit 1921 genaamd "De Blokhut" (no. 40) en "The Snug" (no. 42), deel uitmakend van het complex "Dudokhuizen" aan ..

Dubbel woonhuis, deel uitmakend van complex "Dudokhuizen" aan de Godelindeweg

Godelindeweg 36
Naarden
Inleiding DRIEDUBBEL WOONHUIS uit 1921, deel uitmakend van het complex Dudokhuizen" langs de Godelindeweg. Het pand is na een brand in 19..

Driedubbel woonhuis, deel uitmakend van het complex "Dudokhuizen" langs de Godelindeweg

Godelindeweg 28
Naarden
Inleiding DRIEDUBBEL WOONHUIS uit 1920, deel uitmakend van het complex "Dudokhuizen" langs de Godelindeweg. Omschrijving Driedubbel wo..

Dubbel woonhuis

Godelindeweg 24
Naarden
Inleiding DUBBEL WOONHUIS uit 1921, deel uitmakend van het complex " Dudokhuizen" langs de Godelindeweg. Omschrijving Dubbel woonhuis, g..

woonhuis

Godelindeweg 22
Naarden
Inleiding WOONHUIS "'t Zwaluwnest" uit 1922, deel uitmakend van het complex "Dudokhuizen" langs de Godelindeweg. Omschrijving Woon..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis, deel uitmakend van complex "Dudokhuizen" aan de Godelindeweg in Naarden

Foto's (1)