voormalige NS-werkplaats Blerick in Venlo

Nijverheid Industrie

Marconistraat 7

Bouwjaar: 1889, uitgebreid in 1920

(1 recensie)

Beschrijving van voormalige NS-werkplaats Blerick

Inleiding Voormalige wagonwerkplaats van de Nederlandse Spoorwegen gebouwd omstreeks 1920 op het stationsemplacement Venlo-Blerick. De toegepaste bouwstijl is het Traditionalisme. Omschrijving Voormalige wagonwerkplaats op een kruisvormige plattegrond aan de zuidzijde van de spoorlijn Venlo-Nijmegen. Het gebouw telt een bouwlaag onder sheddaken belegd met golfplaten. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, deels gele baksteen. In de gevels hoge rondboogvormige vensteropeningen met ijzeren kozijnen. Hoge segmentboogvormige houten poorten. Aan het rechterdeel van de voorgevel en doorlopend aan de rechterzijgevel een aanbouw met plat dak. In het linkerdeel van de voorgevel hoge segmentboogvormige gevelopeningen deels met houten poorten deels met niet-authentieke rolpoorten. Aan de linker- en rechterzijgevel uitbouwen in een bouwlaag onder platte daken. In de voor- en achtergevel van de uitbouw aan de linkerzijgevel een grote houten poort. De uitbouw aan de rechterzijgevel is opgenomen in de aanbouwen aan zuid- en noordzijde. Linkerzijgevel met hoge rondboogvormige vensters. In enkele venstertraveeën zijn rechthoekige deuren geplaatst. Deze zijn niet authentiek. De vensters hebben bakstenen dorpelstenen en aanzet- en sluitstenen in gele baksteen. In de gevels speklagen in gele baksteen, en lisenen. Over de gehele breedte van de achtergevel en een deel van de rechterzijgevel een aanbouw in een bouwlaag. In het interieur zijn nog de authentieke gietijzeren kolommen aanwezig ter ondersteuning van het sheddak. Waardering De voormalige wagonwerkplaats van de Nederlandse Spoorwegen is als onderdeel van het stationsemplacement van Venlo-Blerick van economisch historisch belang en bezit derhalve cultuurhistorische waarde. Het object heeft betekenis voor de geschiedenis van bedrijf en techniek. De toepassing van sheddaken op wagonwerkplaatsen is architectuurhistorisch van belang. Het gebouw is van algemeen belang vanwege de typologische zeldzaamheid en redelijke mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (1)

voormalige NS-werkplaats Blerick
4
Recensie door: ()
Dit monument is niet pas van 1920; het is al in gebruik genomen in/rond 1892. In 1920 is er een stuk aangebouwd.