Meer dan 63.000 rijksmonumenten


voormalige NS-werkplaats Blerick in Venlo

Nijverheid Industrie

Marconistraat 7
5928PJ Venlo
Limburg

Bouwjaar: 1889, uitgebreid in 1920

(1 recensie)

Beschrijving van voormalige NS-werkplaats Blerick

Inleiding Voormalige wagonwerkplaats van de Nederlandse Spoorwegen gebouwd omstreeks 1920 op het stationsemplacement Venlo-Blerick. De toegepaste bouwstijl is het Traditionalisme. Omschrijving Voormalige wagonwerkplaats op een kruisvormige plattegrond aan de zuidzijde van de spoorlijn Venlo-Nijmegen. Het gebouw telt een bouwlaag onder sheddaken belegd met golfplaten. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, deels gele baksteen. In de gevels hoge rondboogvormige vensteropeningen met ijzeren kozijnen. Hoge segmentboogvormige houten poorten. Aan het rechterdeel van de voorgevel en doorlopend aan de rechterzijgevel een aanbouw met plat dak. In het linkerdeel van de voorgevel hoge segmentboogvormige gevelopeningen deels met houten poorten deels met niet-authentieke rolpoorten. Aan de linker- en rechterzijgevel uitbouwen in een bouwlaag onder platte daken. In de voor- en achtergevel van de uitbouw aan de linkerzijgevel een grote houten poort. De uitbouw aan de rechterzijgevel is opgenomen in de aanbouwen aan zuid- en noordzijde. Linkerzijgevel met hoge rondboogvormige vensters. In enkele venstertraveeën zijn rechthoekige deuren geplaatst. Deze zijn niet authentiek. De vensters hebben bakstenen dorpelstenen en aanzet- en sluitstenen in gele baksteen. In de gevels speklagen in gele baksteen, en lisenen. Over de gehele breedte van de achtergevel en een deel van de rechterzijgevel een aanbouw in een bouwlaag. In het interieur zijn nog de authentieke gietijzeren kolommen aanwezig ter ondersteuning van het sheddak. Waardering De voormalige wagonwerkplaats van de Nederlandse Spoorwegen is als onderdeel van het stationsemplacement van Venlo-Blerick van economisch historisch belang en bezit derhalve cultuurhistorische waarde. Het object heeft betekenis voor de geschiedenis van bedrijf en techniek. De toepassing van sheddaken op wagonwerkplaatsen is architectuurhistorisch van belang. Het gebouw is van algemeen belang vanwege de typologische zeldzaamheid en redelijke mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524752
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

voormalige NS-werkplaats Blerick
4
Recensie door: ()
Dit monument is niet pas van 1920; het is al in gebruik genomen in/rond 1892. In 1920 is er een stuk aangebouwd.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
NS Werkplaats Blerick
Vooraanzicht werkplaats
Vooraanzicht werkplaats
Locatie Marconistraat 7, Blerick
Oorspr. functie wagonwerkplaats
Bouw gereed 1920
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 524752
voorzijde werkplaats van zijkant
voorzijde werkplaats van zijkant
interieur werkplaats
interieur werkplaats
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De NS-werkplaats is een voormalige wagonwerkplaats van de Nederlandse Spoorwegen op het stationsemplacement van het Venlose stadsdeel Blerick. De werkplaats geldt als industrieel erfgoed en staat sinds 2003 op de monumentenlijst.

De in traditionele stijl gebouwde werkplaats ligt aan de zuidzijde van de spoorlijn Nijmegen-Venlo en is gebouwd rond 1920. Het gebouw bestaat uit slechts één bouwlaag onder met golfplaten belegde sheddaken, opgetrokken in rode en gele baksteen. In de gevels bevinden zich rondboogvensters met ijzeren kozijnen. De toegang tot de werkplaats bestaat uit hoge segmentboogvormige houten poorten.

De monumentale waarde zit in het economisch historisch belang van de werkplaats. Het pand is van betekenis voor de geschiedenis van de techniek in Nederland. De werkplaats is overigens nog steeds in gebruik.

Zie ookMonumenten in de buurt van voormalige NS-werkplaats Blerick in Venlo

Frederik Hendrikkazerne: Voormalig Wachtgebouw thans hoofdgebouw(A)

Garnizoenweg 3
Venlo
Inleiding Omstreeks 1914 gebouwd voormalig wachtgebouw thans hoofdgebouw (A) van de Frederik Hendrik kazerne te Blerick. Het gebouw is aan..

Frederik Hendrikkazerne: Onderofficiersmess (I)

Garnizoenweg 3
Venlo
Inleiding Omstreeks 1914 gebouwd voormalig kantinegebouw voor onderofficieren thans soldatenmess (I) van de Frederik Hendrik kazerne te Ble..

Frederik Hendrikkazerne: Gebouw Medisch Geneeskundige Dienst (W)

Garnizoenweg 3
Venlo
Inleiding Het gebouw van de Medisch Geneeskundige Dienst, gebouw W, had oorspronkelijk de functie van hospitaal voor verpleging van zieke m..

Frederik Hendrikkazerne: Exercitieloods thans garageloods (S)

Garnizoenweg 3
Venlo
Inleiding Omstreeks 1914 gebouwd voormalig excercitiegebouw thans garageloods (S) van de Frederik Hendrik kazerne te Blerick Het gebouw ..

Frederik Hendrikkazerne: Exercitieloods thans garageloods (V)

Garnizoenweg 3
Venlo
Inleiding Omstreeks 1914 gebouwd voormalig exercitiegebouw thans garageloods (V) van de Frederik Hendrik kazerne te Blerick Het gebouw i..

Kaart & Routeplanner

Route naar voormalige NS-werkplaats Blerick in Venlo

Foto's (27)

Alle 27 foto's weergeven