Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fontein Wilhelminapark in Venlo

Tuin Park Landgoed

Wilhelminapark 12
5911ED Venlo
Limburg

Bouwjaar: 1921


Beschrijving van Fontein Wilhelminapark

Inleiding Fontein in sleutelgatvormige vijver in de parkaanleg van het Wilhelminapark. De fontein is in 1921 vervaardigd naar ontwerp van architect Michel de Klerk in de stijl van de Amsterdamse School, ter vervanging van de oorspronkelijke rotsfontein uit 1892. Omschrijving De uit koper vervaardigde fontein rust op een rechthoekig basement, welk aan weerszijden is afgerond. Aan de voet van het object staat de tekst: "Aan burgermeester van Rijn, 1921, door de Venlosche Burgerij". Op de fontein zijn sculpturen aangebracht, welke zijn vervaardigd door Hildo Krop. Waardering Het object is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de stichting van villaparken vanaf het einde van de 19e eeuw. Het object heeft architectuurhistorische waarde als bijzonder ornament in de parkaanleg en als specimen van het oeuvre van architect Michel de Klerk. Het object heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, het villapark, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524748
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Wilhelminapark
monumentale fontein in parkvijver
monumentale fontein in parkvijver
Type wandelpark, stadspark
Locatie Venlo
Opening circa 1890

Het Wilhelminapark is een park aan de noordwestzijde van het centrum van de Nederlandse stad Venlo.

Het park is aangelegd na 1870, toen de vestingwerken werden gesloopt. Gelijk na de sloop ontwierp de stedebouwkundige Frits van Gendt een nieuwe wijk aan deze zijde van de binnenstad, waar voorheen het Fort Ginkel had gestaan.

Onderdeel van het Plan Van Gendt was een villapark. Zowel architect Johannes Kayser als tuinarchitect L.R. Rosseels uit Leuven werden in 1888 bij het plan betrokken. Kayser voor de villa’s en Rosseels voor het park. Zowel villa’s als park moesten het uiterlijk krijgen dat gebaseerd was op de Victoriaanse architectuur.

In het villapark (zoals het toen nog heette) verrezen uiteindelijk enkele villa's met namen als: Goltzius (1893), Puteanus (1893), Sophia (1897), Wilhelmina (1898) en Hermine (1900). Tussen 1909 en 1933 werden nog elf enkele en twee dubbele villa's gebouwd. Het villapark kreeg daarna pas de naam Wilhelminapark.

In de sleutelgatvormige parkvijver ligt een monumentale fontein. Deze fontein stamt uit 1921 en is ontworpen door Michel de Klerk in de stijl van de Amsterdamse School. Daarvoor heeft er een uit 1892 stammende rotsfontein gestaan. De fontein is opgedragen aan de toenmalige burgemeester Hermanus van Rijn, met de tekst "Aan burgemeester Van Rijn, 1921, door de Venlosche Burgerij". Op de fontein prijken verder beelden van Hildo Krop.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Fontein Wilhelminapark in Venlo

Villa Mosa

Wilhelminapark 11
Venlo
Inleiding Villa Mosa, 1903. Gesitueerd in het zuidelijke deel van het Wilhelminapark, dat is aangelegd na de slechting van de vestingwerke..

Villa Maria/Villa Agnes(vm Villa)

Wilhelminapark 3
Venlo
Inleiding Wilhelminapark nr 3 en nr 5 vormen tezamen een vrijstaande, dubbele villa op een rechthoekig grondvlak, gelegen achter de rooili..

Villa Kakelhof

Wilhelminapark 18
Venlo
Inleiding Vrijstaande villa gebouwd in 1909 naar een ontwerp van architect Henri Seelen. Opdrachtgever was dhr. L. Rieter. De villa heett..

Villa Flora

Wilhelminapark 1
Venlo
Inleiding VILLA FLORA, 1901, in eclectische bouwstijl met elementen van Art Nouveau. Gebouwd naar een ontwerp van de Belgische architect P..

Metropole

Straelseweg 1
Venlo
Inleiding Hoekbebouwing Noord-Binnensingel-Straelseweg bestaande uit vier Art Nouveau panden gebouwd tussen 1901 en 1903 in opdracht van ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)