Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrm. Duitse School in Venlo

Gebouw

Julianastraat 3
5911AX Venlo
Limburg

Bouwjaar: 1930
Architect: Jacq Grubben


Beschrijving van Vrm. Duitse School

Inleiding Voormalig schoolgebouw met twee woningen op rechthoekig grondvlak in lengterichting achter terugwijkende rooilijn aan de Julianastraat te Venlo; een laag hekje van bakstenen pijlers met ijzerwerk vormt de erfscheiding. Het schoolgebouw vertoont door het plastische gebruik van kubische bouwvolumes en verticale elementen zakelijk expressionistische invloeden, met enkele reminiscenties aan De Stijl. Het gebouw werd in 1930 naar ontwerp van de architect J.L. Grubben gebouwd door aannemer Gebroeders van der Borst uit Beesel, ten behoeve van de 'Deutscher Schulverein'. Dit was een vereniging van de Duitse gemeenschap te Venlo, welke zich al vanaf 1910 inzette voor onderricht van hun kinderen in eigen taal en cultuur. In 1912 kregen zij de beschikking over enkele noodlokalen ("Kaiserin Auguste Victoriaschule"), maar dit bleek door de gestage groei van de Duitse gemeenschap, zeker na de komst van de gigant Nedinsco naar Venlo, niet meer afdoende. Mede dankzij de financiële hulp van dit bedrijf wist de vereniging een stuk grond aan de Julianastraat te verwerven en kon in 1930 de school gebouwd worden. Het einde van de Tweede Wereldoorlog maakte tevens een einde aan het bestaan van de Duitse school in Venlo. Het pand is verbouwd in 1959 en opnieuw in 1991. Bij deze verbouwingen zijn er met name forse ingrepen gepleegd in de voormalige directeurswoning (linker blokvolume, voorheen nr. 3) en huismeesterwoning (derde bouwlaag middenvolume en deel rechter blokvolume, nr 5a). Er werden diverse doorbraken gepleegd ten einde goede interne verbindingen te realiseren en het pand geschikt te maken als kantoor. Hierbij is in 1991 ook de oorspronkelijke hoofdingang verplaatst van het rechtergedeelte van het terugliggende middenvolume, naar het linkerdeel. Voor de voormalige hoofdingang is toen ook een kleine aanbouw verrezen. Omschrijving Drielaags pand met twee(hogere) hoekvolumes onder plat dak met keramische dekplaten. Het gehele pand heeft een opstand van rode baksteen met metselwerk in halfsteens verband. Diverse rechthoekige vensters met houten kozijnen, waarbij de ramen in het middenvolume zijn voorzien van glas-in-lood; horizontale, zich over de hoeken uitstrekkende, ramen in het linker blokvolume. De indeling van de gevels is als volgt. De voorgevel wordt horizontaal geleed door de twee uitspringende blokvormige hoekvolumes met vierkante, hoog oplopende schoorstenen en daar tussenin een terugwijkend middenvolume. Het LINKER BLOKVORMIGE HOEKVOLUME, de voormalige directeurswoning, bestaat uit drie bouwlagen met vooruitspringende hoekdelen in kubische bouwvolumes van diverse grootte. In de eerste bouwlaag bevindt zich een horizontaal raam geleed door slechts één raamroede. Direct rechts van dit raam wijkt de gevel iets terug en begint een klein rechthoekig raam, welke zich uitstrekt over de hoek van de gevel, tot in de rechterzijkant van dit linker blokvolume. In de tweede en derde bouwlaag herhaalt dit patroon zich, alleen wijkt daar de gehele gevel iets terug ten opzichte van de vierkante schoorsteen welke zich uiterst links van het linker blokvolume bevindt. De schoorsteen is deels opengewerkt en voorzien van hardstenen topdecoraties. Direct rechts van het linker hoekvolume bevindt zich een kleine uitbouw die oorspronkelijk de ingang vormde voor de directeurswoning (nr. 3, vanaf 1991 tevens nr. 5); dit is inmiddels ook na het dichtmaken van de hoofdingang van de school de hoofdingang van het gehele gebouw geworden. Het MIDDENVOLUME is drielaags, waarbij zich links in de hoek tegen het linker blokvormige hoekvolume de reeds boven genoemde uitbouw met hoofdingang bevindt, welke te bereiken is middels een kleine bakstenen trap. Rechts van de uitbouw bevinden zich twee rechthoekige drieruitsvensters; iets verder bevinden zich nog vier van deze vensters op een rij. Rechts hiervan bevindt zich de aanbouw uit 1991. In het vlak van de tweede bouwlaag bevinden zich tien rechthoekige tweeruits vensters, welke paarsgewijs en éénmaal in een viertal gegroepeerd zijn. Tenslotte bevinden zich in de derde bouwlaag op regelmatige afstand van elkaar vijf vierkante vensters met raamroede. Tussen het middenvolume en de erfscheiding van lage bakstenen pijlers met gietijzeren hekwerk bevindt zich een kleine tuin. Het RECHTER BLOKVORMIGE HOEKVOLUME is tweelaags en heeft eveneens vooruitspringende hoekdelen in kubische bouwvolumes in diverse grootte. Aan de linkerzijkant van dit volume bevindt zich de bovengenoemde aanbouw. Daarboven, in het vlak van de eerste verdieping, bevinden zich vier rechthoekige vensters met glas-in-lood, welke van elkaar gescheiden worden door bakstenen raamstijlen. De rechterkant van de voorzijde van dit volume -met de vierkante schoorsteen- springt iets uit ten opzichte van het linkergedeelte. In het vlak van de eerste bouwlaag bevindt zich, net waar de gevel iets gaat uitspringen, een zich over de hoek uitstrekkend venster met raamroede. Uiterst rechts een smal rechthoekig venster. In de tweede bouwlaag bevindt zich, in de hoek van het inspringende geveldeel, een vierkant raam met raamroede. Uiterst rechts de vierkante schoorsteen welke deels is opengewerkt en voorzien van hardstenen topdecoraties; deze is minder hoog dan de linker schoorsteen. De RECHTERZIJGEVEL springt aan de rechterkant enigszins uit. In het vlak van de eerste bouwlaag bevindt zich links de deur naar de voormalige huismeesterwoning welke zich grotendeels in de derde bouwlaag van het middenvolume bevond. Rechts van de deur een rechthoekig venster, en weer rechts daarvan een zijdeur met twee vleugels. Rechts daarvan springt de gevel over de gehele breedte uit. In het vlak van de tweede bouwlaag bevindt zich in het niet-uitspringende gedeelte een vierkant venster met raamroede. Op de voormalige betegelde speelplaats aan de achterzijde van de school bevindt zich een opengewerkt éénlaags TOILETGEBOUWTJE onder plat dak op een hardstenen basement in een opstand van rode baksteen in halfsteens verband. Links wordt het dak gesteund door een houten pijler. Onder het dak bevinden zich rechts twee afgesloten toiletten. Het INTERIEUR sluit in zijn vormgeving en detaillering meer aan bij de Amsterdamse School en het Traditionalisme, en weerspiegelt het karakter van een schoolgebouw. De centrale ruimten in het middenvolume van de school, waar omheen zowel op de begane grond als op de eerste verdieping de klaslokalen en andere (dienst)ruimten gegroepeerd liggen, zijn voorzien van lambriseringen van okergele en zwarte tegeltjes. De vloeren van beide ruimten zijn voorzien van kleine witte tegeltjes, waarbij de randen zijn voorzien van kleurige accenten in rode en zwarte tegeltjes, en waarbij in het midden een gestileerd kruis is geconstrueerd eveneens van rode en zwarte tegeltjes. Deze tegelvloeren zijn ook aanwezig in de toiletten en de voormalige keuken. In de muren van bovengenoemde centrale ruimten zijn diverse nissen in Amsterdamse School-vormen aangebracht, waarin diverse zaken als fonteintje en kapstokken zijn ondergebracht. De paneeldeuren naar de klaslokalen zijn origineel en voorzien van een venster van zes ruitjes in het bovenste paneel. Ook het trappenhuis in het rechtergedeelte van gebouw is voorzien van een lambrisering met genoemde okergele en zwarte tegeltjes, in een geometrisch en Amsterdamse School-achtig patroon. De zes klaslokalen zijn door hun onaangepaste volume nog goed herkenbaar, sommige zelfs nog met originele wasbak/gootsteen. Waardering Het object bestaande uit voormalig schoolgebouw en twee woningen uit 1930 is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het onderwijs in de 20e eeuw. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het schoolgebouw. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de stijl en de detaillering. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het object is waardevol vanwege de gaafheid van in- en exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524743
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Duitse School
Duitse School, noordvleugel
Duitse School, noordvleugel
Locatie Julianastraat 3, Venlo
Oorspr. functie Schoolgebouw
Huidig gebruik Fotovakschool
Bouw gereed 1930
Sluiting Jaren 90
Status Schoolgebouw
Bouwstijl Expressionisme, De Stijl
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 524743
Overig
Verdiepingen 3
Architect jacq Grubben
Jaartalsteen, 23-3-1930
Jaartalsteen, 23-3-1930
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Duitse School is een schoolgebouw aan de Julianastraat aan de noordoostzijde van de binnenstad van de Nederlandse plaats Venlo.

Geschiedenis

Het gebouw werd door architect Jacq Grubben ontworpen in opdracht van de Deutscher Schulverein, een vereniging van de Duitse gemeenschap in Venlo. In 1912 kreeg deze vereniging elders enkele noodlokalen toegewezen, en volgens bronnen werden deze noodlokalen de Kaiserin Auguste Victoriaschule genoemd, maar de locatie is vooralsnog niet duidelijk. De nieuwe locatie kwam tot stand nadat de Nedinsco naar Venlo kwam en de vereniging in financieel opzicht steunde door de school te bekostigen.

Erg lang heeft deze school niet bestaan, want na de Tweede Wereldoorlog werd de school gesloten. Zowel in 1959 als in 1991 is het pand verbouwd, waarbij met name de aanlendende directeurswoning en huismeesterwoning grondig onder handen zijn genomen. Voor de ingang werd een kleine aanbouw gerealiseerd.

Tegenwoordig is de Venlose afdeling van de Nederlandse Fotovakschool in het gebouw gevestigd.

Bouwkundige aspecten

Het gebouw wordt gekenmerkt door een expressionistische bouwstijl, met verwijzingen naar De Stijl. Het ligt niet direct aan de rooilijn, maar kent een klein erf met aan de straatzijde een laag bakstenen hekwerk.

Exterieur

Het betreft een drielaags pand met twee hoekvolumes onder een plat dak met keramische dekplaten, en het hele pand is opgetrokken uit rode baksteen. In het middendeel bevinden zich glas in loodramen.

Het linkergedeelte van het pand betreft de voormalige directeurswoning, die vooruitspringende hoekdelen in kubusvorm kent. Aan de rechterzijde bevindt zich een kleine erker, die oorspronkelijk de ingang was van de woning. Na de verbouwing van 1991 is dit de hoofdingang van het totale bouwwerk geworden.

Het rechtergedeelte telt twee bouwlagen en heeft, net als het linkergedeelte, vooruitspringende hoekdelen in kubusvorm. Ook hier komen de glas-in-loodramen terug. In de rechterzijgevel bevindt zich de deur naar de woning van de huismeester, die zich op de tweede etage bevond.

Interieur

Qua vormgeving heeft het interieur het meeste weg van zowel de Amsterdamse School als het Traditionalisme. De centrale ruimtes in het middengedeelte zijn betegeld met okergele en zwarte lambrisering. Verder zijn in deze ruimte diverse nissen aagebracht, waarin zich onder andere een fonteintje bevindt.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Vrm. Duitse School in Venlo

Halfvrijstaand herenhuis in de noordelijke straatwand van de Goltziusstraat

Goltziusstraat 33
Venlo
Inleiding Halfvrijstaand herenhuis in de noordelijke straatwand van de Goltziusstraat. Het woonhuis werd gebouwd in 1898 in de stijl van h..

Woonhuis op rechthoekig grondvlak, gebouwd als herenhuis

Sint Martinusstraat 66
Venlo
Inleiding WOONHUIS op rechthoekig grondvlak in dwarsrichting even achter rooilijn aan de Sint Martinusstraat te Venlo. Het huis is in 1908 ..

Villa Linssen

Sint Martinusstraat 60
Venlo
Inleiding WOONHUIS op rechthoekig grondvlak in dwarsrichting aan rooilijn van de Sint Martinusstraat te Venlo. Aanvankelijk had een pand ..

Oude Rijks HBS

Monseigneur Nolensplein 71
Venlo
Inleiding De voormalige Rijks HBS is met drie vleugels om een binnenplaats gebouwd. Het object is gesitueerd op de hoek van het Mgr. Nolen..

vrm. Huishoudschool Venlo

Grote Kerkstraat 38
Venlo
Inleiding Repetitielokaal met bovenwoning gebouwd in 1923 naar een ontwerp van architect Jules Kayser. De bouwstijl is Traditionalisme me..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrm. Duitse School in Venlo