Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Frederik Hendrikkazerne: Drie voormalige toiletgebouwtjes (AH, AN en AP) in Venlo

Militair Object

Garnizoenweg 3
5928NA Venlo
Limburg

Bouwjaar: 1913-1914


Beschrijving van Frederik Hendrikkazerne: Drie voormalige toiletgebouwtjes (AH, AN en AP)

Inleiding Drie voormalige toiletgebouwtjes AH, AN en AP, respectievelijk aan de zuidzijde, de westzijde en de noordwestzijde van het kazerneterrein gesitueerd. De gebouwtjes dateren uit omstreeks 1914 en dienden oorspronkelijk als privaten voor de manschappen. Thans hebben de gebouwtjes een functie als opslagplaats. De toegepaste bouwstijl is het Traditionalisme met elementen van de Chaletstijl. Omschrijving De drie gebouwtjes hebben een rechthoekige plattegrond en tellen een bouwlaag onder een zadeldak met Hollandse pannen. Het overstek van de zijgevels van het dak rust op houten schoren op muurstijltjes. Het overstek van de kopgevels is verstijfd met een houten kruis. In het midden van de voorgevel een rechthoekige houten dubbele deur met aan de bovenzijde een segmentboog in baksteen. In de topgevel een ronde nis. Alleen gebouw AN heeft aan weerszijden van de dubbele deur een rechthoekig ventilatierooster. In de zijgevels tussen de vijf houten consoles vier blinde venstertjes met bakstenen dorpel. De deuren in de achtergevels zijn dichtgezet. Waardering De drie voormalige toiletgebouwtjes van de Frederik Hendrik kazerne bezitten als onderdeel van het kazernecomplex cultuurhistorische waarde vanwege het belang voor de militaire geschiedenis van Nederland. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van de gebouwtjes voor de typologische ontwikkeling binnen de architectuur van militair-utilitaire gebouwen. De gebouwtjes bezit ensemblewaarden als onderdeel van het kazernecomplex en door de markante en beeldbepalende situering in dit deel van Venlo. De drie gebouwtjes zijn tenslotte van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische zeldzaamheid en de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524724
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Frederik Hendrikkazerne: Drie voormalige toiletgebouwtjes (AH, AN en AP) in Venlo

Frederik Hendrikkazerne: Voormalig Wachtgebouw thans hoofdgebouw(A)

Garnizoenweg 3
Venlo
Inleiding Omstreeks 1914 gebouwd voormalig wachtgebouw thans hoofdgebouw (A) van de Frederik Hendrik kazerne te Blerick. Het gebouw is aan..

Frederik Hendrikkazerne: Onderofficiersmess (I)

Garnizoenweg 3
Venlo
Inleiding Omstreeks 1914 gebouwd voormalig kantinegebouw voor onderofficieren thans soldatenmess (I) van de Frederik Hendrik kazerne te Ble..

Frederik Hendrikkazerne: Gebouw Medisch Geneeskundige Dienst (W)

Garnizoenweg 3
Venlo
Inleiding Het gebouw van de Medisch Geneeskundige Dienst, gebouw W, had oorspronkelijk de functie van hospitaal voor verpleging van zieke m..

Frederik Hendrikkazerne: Exercitieloods thans garageloods (S)

Garnizoenweg 3
Venlo
Inleiding Omstreeks 1914 gebouwd voormalig excercitiegebouw thans garageloods (S) van de Frederik Hendrik kazerne te Blerick Het gebouw ..

Frederik Hendrikkazerne: Exercitieloods thans garageloods (V)

Garnizoenweg 3
Venlo
Inleiding Omstreeks 1914 gebouwd voormalig exercitiegebouw thans garageloods (V) van de Frederik Hendrik kazerne te Blerick Het gebouw i..

Kaart & Routeplanner

Route naar Frederik Hendrikkazerne: Drie voormalige toiletgebouwtjes (AH, AN en AP) in Venlo

Foto's (1)