Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Frederik Hendrikkazerne: Exercitieloods thans garageloods (S) in Venlo

Militair Object

Garnizoenweg 3
5928NA Venlo
Limburg

Bouwjaar: 1913-1914


Beschrijving van Frederik Hendrikkazerne: Exercitieloods thans garageloods (S)

Inleiding Omstreeks 1914 gebouwd voormalig excercitiegebouw thans garageloods (S) van de Frederik Hendrik kazerne te Blerick Het gebouw is aan de zuidzijde van het kazerneterein gesitueerd. De toegepaste bouwstijl is het Traditionalisme. Omstreeks 1970 werd het gebouw gerenoveerd. Omschrijving Het voormalig excercitiegebouw heeft een rechthoekige plattegrond, telt een bouwlaag en wordt afgedekt door een zadeldak met Hollandse pannen. Rechthoekige houten vensters met ramen met kleine roedeverdeling. Twee grote rechthoekige poorten van omstreeks 1970. De plint is geaccentueerd met een band hardsteen. De kopgevel aan de zijde van het excercitieterrein heeft een symmetrische indeling. In het midden van de kopgevel een grote garagepoort met vierdelig bovenlicht met kleine roedeverdeling. Aan weerszijden van de garagepoort een hoog rechthoekig vierdelig vensterkozijn met kleine roedeverdeling. Helemaal rechts en helemaal links in de kopgevel een kleiner rechthoekig vierdelig vensterkozijn met kleine roedeverdeling. De kopgevel wordt door vier lisenen in vijf gevelvlakken ingedeeld. Deze gevelvlakken hebben aan de bovenzijde getrapte vleilagen als versiering. De rechter- en linkerzijgevel telt negen travee├źn. In de linkerzijgevel is in de travee uiterst rechts het oorspronkelijk venster omstreeks 1970 vervangen door een dubbele deur. Alle vensters hebben een kleine roedeverdeling. Dakgoot op houten klossen. In de rechterzijgevel is in de travee uiterst links het oorspronkelijk venster omstreeks 1970 vervangen door een dubbele deur. De kopgevel aan de achterzijde van het voormalig excercitiegebouw heeft eenzelfde indeling als de kopgevel aan de voorzijde. Het interieur bezit de oorspronkelijke stalen spantenconstructie. Waardering Het voormalig excercitiegebouw van de Frederik Hendrik kazerne bezit als onderdeel van het kazernecomplex cultuurhistorische waarde vanwege het belang voor de militaire geschiedenis van Nederland. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van het gebouw voor de typologische ontwikkeling binnen de architectuur van militair-utilitaire gebouwen. Het gebouw bezit ensemblewaarden als onderdeel van het kazernecomplex en door de markante en beeldbepalende situering in dit deel van Venlo. Het gebouw is tenslotte van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische zeldzaamheid en de gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524722
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Frederik Hendrikkazerne: Exercitieloods thans garageloods (S) in Venlo

Frederik Hendrikkazerne: Voormalig Wachtgebouw thans hoofdgebouw(A)

Garnizoenweg 3
Venlo
Inleiding Omstreeks 1914 gebouwd voormalig wachtgebouw thans hoofdgebouw (A) van de Frederik Hendrik kazerne te Blerick. Het gebouw is aan..

Frederik Hendrikkazerne: Onderofficiersmess (I)

Garnizoenweg 3
Venlo
Inleiding Omstreeks 1914 gebouwd voormalig kantinegebouw voor onderofficieren thans soldatenmess (I) van de Frederik Hendrik kazerne te Ble..

Frederik Hendrikkazerne: Gebouw Medisch Geneeskundige Dienst (W)

Garnizoenweg 3
Venlo
Inleiding Het gebouw van de Medisch Geneeskundige Dienst, gebouw W, had oorspronkelijk de functie van hospitaal voor verpleging van zieke m..

Frederik Hendrikkazerne: Exercitieloods thans garageloods (V)

Garnizoenweg 3
Venlo
Inleiding Omstreeks 1914 gebouwd voormalig exercitiegebouw thans garageloods (V) van de Frederik Hendrik kazerne te Blerick Het gebouw i..

Frederik Hendrikkazerne: Drie voormalige toiletgebouwtjes (AH, AN en AP)

Garnizoenweg 3
Venlo
Inleiding Drie voormalige toiletgebouwtjes AH, AN en AP, respectievelijk aan de zuidzijde, de westzijde en de noordwestzijde van het kaze..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)