Meer dan 63.000 rijksmonumenten


vrm. Huishoudschool Venlo in Venlo

Gebouw

Grote Kerkstraat 38
5911CH Venlo
Limburg

Bouwjaar: 1923


Beschrijving van vrm. Huishoudschool Venlo

Inleiding Repetitielokaal met bovenwoning gebouwd in 1923 naar een ontwerp van architect Jules Kayser. De bouwstijl is Traditionalisme met elementen van het Expressionisme. Het pand maakt deel uit van de straatwand met religieuze bebouwing aan de noordzijde van Sint Martinuskerk. Deze straatwand omsluit samen met de tegenoverliggende Sint Martinuskerk een langwerpig pleintje. Omschrijving Halfvrijstaand repetitielokaal met bovenwoning. Het pand telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een plat dak. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen met metselwerk in halfsteensverband. Rechthoekige houten vensters en deuren. Vensters deels met glas-in-lood bovenlichten. Rechterdeel voorgevel terugliggend met in dit geveldeel een smeedijzeren toegangspoort onder een brede houten luifel naar het repetitielokaal. Linkerdeel voorgevel met hoge bakstenen plint met hierin decoratief metselwerk. In het rechterdeel van deze voorgevel drie hoge trappenhuisvensters met glas-in-lood. In het linkergeveldeel vier kleine rechthoekige vensters. In de tweede bouwlaag rechts twee kleine vensters en aan de linkerzijde een groter rechthoekig venster. Onder de dakrand decoratief metselwerk De voordeur naar de bovenwoning bevindt zich in de rechterzijgevel van het vooruitspringend geveldeel. In het terugliggend geveldeel een portaal met hierin links een dubbele toegangsdeur naar het repetitielokaal en rechts een deur naar de tuin. Portaal met authentieke vloer met rode en zwarte tegels In de tweede bouwlaag van het terugliggend geveldeel een rechthoekig venster. In de linkerzijgevel in de eerste bouwlaag vijf grote vensters met glas-in-lood bovenlichten. In de tweede bouwlaag een erkervenster met links hiervan vier venstertjes die zijn dichtgezet. In de achtergevel in de tweede bouwlaag verbouwingssporen. Van het interieur is onder meer het volgende van belang. De structuur en uitmonstering van het interieur zijn vrijwel in tact. Op de begane grond een groot repetitielokaal voor het parochiekoor met in de linkerwand twee muurkasten en een kleine keuken met toiletruimte. De plafondbalken rusten op licht geornamenteerde consoles. De bovenwoning heeft een kleine hal met authentieke vloer met rode en zwarte tegels. Authentieke trap met hoofdbaluster en leuning met spijlen. Op de verdieping drie kamers en keuken met paneeldeuren. Waardering Het repetitielokaal met bovenwoning is van algemeen belang en bezit cultuurhistorische waarde als onderdeel van de religieuze bebouwing van de Sint Martinusparochie in de straatwand tegenover de wettelijk beschermde Sint Martinuskerk. Het pand bezit architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwstijl en als voorbeeld van het oeuvre van architect Jules Kayser. Het pand is tevens van historisch-stedenbouwkundig belang vanwege de situering in een straatwand met religieuze bebouwing en vanwege de gaafheid en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524717
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van vrm. Huishoudschool Venlo in Venlo

Secretariaat Jongerenwerk Venlo

Grote Kerkstraat 36
Venlo
Inleiding Een van beide voormalige kapelanieën van de Sint Martinusparochie. Het pand is opgenomen in de straatwand met religieuze diens..

Vml. Kapelanie Martinusparochie

Grote Kerkstraat 34
Venlo
Inleiding Het object betreft één van beide voormalige kapelanieën van de Sint Martinusparochie. Het pand is opgenomen in de straatwand..

Vrm. Kosterwoning Martinusparochie

Grote Kerkstraat 32
Venlo
Inleiding Voormalige kosterwoning van de Sint Martinusparochie. Het pand is opgenomen in de straatwand met religieuze dienstwoningen aan ..

Grote of Sint-Martinuskerk

Grote Kerkstraat 40
Venlo
Sint Martinuskerk. Drieschepige gotische HALLENKERK, circa 1400-XVa; westtoren 1950. Noordbeuk smaller. Op de noordwesthoek van de langer zu..

Pastorie Martinusparochie

Grote Kerkstraat 30
Venlo
Inleiding Halfvrijstaande voormalige pastorie van de Sint Martinusparochie. Het pand is opgenomen in de straatwand met religieuze dienstw..

Kaart & Routeplanner

Route naar vrm. Huishoudschool Venlo in Venlo

Foto's (1)