Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vml. Kapelanie Martinusparochie in Venlo

Kerkelijk Gebouw

Grote Kerkstraat 34
5911CH Venlo
Limburg

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Vml. Kapelanie Martinusparochie

Inleiding Het object betreft één van beide voormalige kapelanieën van de Sint Martinusparochie. Het pand is opgenomen in de straatwand met religieuze dienstwoningen aan de zuidzijde van de Sint Martinuskerk. De voormalige kapelanie is gebouwd in de stijl van het Traditionalisme met invloed van Neo-renaissance. Het pand werd gebouwd omstreeks 1880 aansluitend aan de voormalige kosterswoning aan het binnenplein bij de Grote Kerkstraat. Omschrijving Voormalige kapelanie op een rechthoekige plattegrond. Het pand telt twee bouwlagen plus een zolderverdieping met wolfdak. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en natuursteen. Speklagen in een lichte tint baksteen. Rechthoekige houten vensters met zij- en bovenlichten. Rechthoekige houten deur met bovenlicht. De voorgevel is asymmetrisch ingedeeld. In het linkerdeel van de voorgevel de voordeur. Deze dateert van omstreeks 1970. De vensters zijn eveneens niet authentiek. Deur en vensters met hardstenen dorpelstenen. De dorpelstenen zijn opgenomen in een bakstenen waterlijst. In de plint twee kleine keldervensters. Deur en vensters eerste bouwlaag met een rondboogvormig vulstuk met hierin keramische decoraties. In de tweede bouwlaag aan de bovenzijde van de voordeur een tweedelig venster met een rondboogvormig vulstuk. Daarnaast twee driedelige vensters met een segmentboogvormig vulstuk. Onder de dakrand kleine boogfriezen. Aan de linkerzijgevel in het verlengde van de voorgevel een aangebouwde muur ter hoogte van anderhalve en een halve bouwlaag. Aan het rechterdeel van de linkerzijgevel een aangebouwde serre met plat dak met hierop een balkon. In de tweede bouwlaag een rechthoekige dubbele balkondeur met driedelig bovenlicht. Aan het linkerdeel van de linkerzijgevel een forse uitbouw over twee bouwlagen en afgedekt met een zadeldak. In de tweede bouwlaag van deze uitbouw een driedelig venster met rondboogvormig vulstuk. Aan de achtergevel tuinzijde een aangebouwde serre met plat dak. Deze dateert van omstreeks 1970. Het INTERIEUR is qua structuur en uitmonstering gemoderniseerd. Waardering De voormalige kapelanie is van algemeen belang en bezit cultuurhistorische waarde als onderdeel van de religieuze bebouwing van de Sint Martinusparochie in de straatwand tegenover de wettelijk beschermde Sint Martinuskerk. Het pand bezit architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwstijl en detaillering. Het pand is tevens van historisch-stedenbouwkundig belang vanwege de situering in een straatwand met religieuze bebouwing en vanwege de gaafheid, met name van het exterieur, en de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524715
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vml. Kapelanie Martinusparochie in Venlo

Vrm. Kosterwoning Martinusparochie

Grote Kerkstraat 32
Venlo
Inleiding Voormalige kosterwoning van de Sint Martinusparochie. Het pand is opgenomen in de straatwand met religieuze dienstwoningen aan ..

Secretariaat Jongerenwerk Venlo

Grote Kerkstraat 36
Venlo
Inleiding Een van beide voormalige kapelanieën van de Sint Martinusparochie. Het pand is opgenomen in de straatwand met religieuze diens..

vrm. Huishoudschool Venlo

Grote Kerkstraat 38
Venlo
Inleiding Repetitielokaal met bovenwoning gebouwd in 1923 naar een ontwerp van architect Jules Kayser. De bouwstijl is Traditionalisme me..

Grote of Sint-Martinuskerk

Grote Kerkstraat 40
Venlo
Sint Martinuskerk. Drieschepige gotische HALLENKERK, circa 1400-XVa; westtoren 1950. Noordbeuk smaller. Op de noordwesthoek van de langer zu..

Pastorie Martinusparochie

Grote Kerkstraat 30
Venlo
Inleiding Halfvrijstaande voormalige pastorie van de Sint Martinusparochie. Het pand is opgenomen in de straatwand met religieuze dienstw..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)