Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrm. Kosterwoning Martinusparochie in Venlo

Kerkelijk Gebouw

Grote Kerkstraat 32
5911CH Venlo
Limburg

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Vrm. Kosterwoning Martinusparochie

Inleiding Voormalige kosterwoning van de Sint Martinusparochie. Het pand is opgenomen in de straatwand met religieuze dienstwoningen aan de zuidzijde van de Sint Martinuskerk. De voormalige kosterswoning is gebouwd in de stijl van het Traditionalisme. Het pand werd gebouwd omstreeks 1880 aansluitend aan de voormalige pastorie aan het binnenplein bij de Grote Kerkstraat. Omschrijving Tussenwoning op een rechthoekige plattegrond. Het pand telt twee bouwlagen plus zolderverdieping onder een wolfdak. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en natuursteen. Voorgevel met speklagen in lichte tint baksteen. Plint met waterlijst. In de voorgevel een grote segmentboogvormige houten poort. Hierachter bevond zich oorspronkelijk de stalling voor de lijkwagen. Rechts van deze poort de rechthoekige houten voordeur. De voordeur heeft een bovenlicht met aan de bovenzijde een rondboogvormig vulstuk met hierin decoratief metselwerk. De voordeur heeft twee treden in hardsteen. In de tweede bouwlaag twee rechthoekige vensters met bovenlichten met aan de bovenzijde segmentboogvormige vulstukken. Vensters in de tweede bouwlaag met hardstenen dorpelstenen. Dorpelstenen opgenomen in een doorlopende waterlijst van baksteen. Aan de rechterzijde heeft de voorgevel een afgeschuinde hoek. In de eerste bouwlaag van dit gevelvlak een rechthoekig venster met een rondboogvormig vulstuk. In dit vulstuk keramische decoraties. In de tweede bouwlaag een kleiner venster met een segmentboogvormig vulstukje. Aan de bovenzijde van dit venster decoratief uitgebouwd metselwerk. Dak met overstek op houten consoles. In het voorgeveldakvlak een dakkapel van omstreeks 1980. Blinde linkerzijgevel. Linkerzijgevel loopt uit in een topgevel met dakoverstek. In de achtergevl aan de tuinzijde is in de eerste bouwlaag omstreeks 1980 een venster toegevoegd. In het overige gevelvlak een viertal kleine vensters met hardstenen dorpels. Het INTERIEUR is zowel qua structuur als uitmonstering gemoderniseerd. Waardering De voormalige kosterswoning is van algemeen belang en bezit cultuurhistorische waarde als onderdeel van de religieuze bebouwing van de Sint Martinusparochie in de straatwand tegenover de wettelijk beschermde Sint Martinuskerk. Het pand bezit architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwstijl en detaillering. Het pand is tevens van historisch- stedenbouwkundig belang vanwege de situering in een straatwand met religieuze bebouwing en vanwege de gaafheid, met name van het exterieur, en de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524714
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrm. Kosterwoning Martinusparochie in Venlo

Vml. Kapelanie Martinusparochie

Grote Kerkstraat 34
Venlo
Inleiding Het object betreft één van beide voormalige kapelanieën van de Sint Martinusparochie. Het pand is opgenomen in de straatwand..

Pastorie Martinusparochie

Grote Kerkstraat 30
Venlo
Inleiding Halfvrijstaande voormalige pastorie van de Sint Martinusparochie. Het pand is opgenomen in de straatwand met religieuze dienstw..

Grote of Sint-Martinuskerk

Grote Kerkstraat 40
Venlo
Sint Martinuskerk. Drieschepige gotische HALLENKERK, circa 1400-XVa; westtoren 1950. Noordbeuk smaller. Op de noordwesthoek van de langer zu..

Secretariaat Jongerenwerk Venlo

Grote Kerkstraat 36
Venlo
Inleiding Een van beide voormalige kapelanieën van de Sint Martinusparochie. Het pand is opgenomen in de straatwand met religieuze diens..

De Weem

Grote Kerkstraat 26
Venlo
De Weem (= pastorie) der Sint Martinuskerk. Huis met schilddak, 1764-'65 met brede lijstgevel, waarin segmentboogvensters in hardsteen. Twee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)