Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument Laumans-Gitmans met bronzen christusbeeld in Tegelen

Graf Begraafplaats

Kerkhoflaan 10 c
5931LN Tegelen (gemeente Venlo)
Limburg

Bouwjaar: 1921
Architect: H. Ruis


Beschrijving van Grafmonument Laumans-Gitmans met bronzen christusbeeld

Inleiding Familiegraf C. Laumans-Gitmans, 1921. Het graf is gesitueerd ter linkerzijde van de hoofdlaan (vak 9) in de aanleg van de begraafplaats aan de Kerkhoflaan. Omschrijving Grafmonument in zachtrode tufsteen. Centraal geplaatst bronzen H.Hartbeeld in een licht getoogde tufstenen nis. Tegen de achterwand van de nis een blauw mozaïek met een gouden kruismotief. In de sluitsteen van de nis het Alpha-Omega-monogram. Op de sokkel van het H.Hartbeeld een bronzen plaquette "Rustplaats der familie C. Laumans-Gitmans", op het muurwerk van de nis twee bronzen reliëfs. Aan weerszijden van deze nis twee lagere tufstenen zijpanelen - voorzien van diverse grafschriften - waarnaast hoekzuilen zijn geplaatst. Deze zuilen dragen een betonnen bovenafdekking met bolornamenten. Op de sokkels voor de hoekzuilen twee kunststenen engelen. Afscheiding van tufstenen blokken, afgewisseld met korte pilasters voorzien van een decoratieve bovenafdekking. Waardering Het familiegraf Laumans-Gitmans is van cultuurhistorische waarde en vertegenwoordigt algemeen belang als bijzondere funeraire uiting van het belang en de betrokkenheid van deze familie bij de sociaal-economische ontwikkeling van de Limburgse Maasvallei vanaf het derde kwart van de negentiende eeuw en van Tegelen in het bijzonder. De architectuurhistorische waarden van het familiegraf zijn aanzienlijk vanwege de materiaaltoepassing en de karakteristieke vormgeving. De situering van het familiegraf aan de hoofdlaan van de begraafplaats onderstreept het belang van dit object. Het graf verkeert in gave staat. Tenslotte is bij deze vorm van funerair erfgoed sprake van een aanzienlijke typologische zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524697
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument Laumans-Gitmans met bronzen christusbeeld in Tegelen

Grafmonument familie Teeuwen

Kerkhoflaan 10c
Tegelen (Gemeente Venlo)
Inleiding Familiegraf Teeuwen, 1930, bestaande uit een betonnen grafkelder met een sobere bakstenen bovenbouw. Gerealiseerd naar een ontwe..

Grafmonument familie Kurstjens

Kerkhoflaan 10c
Tegelen (Gemeente Venlo)
Inleiding Familiegraf J. Kurstjens, 1939. Opgericht in opdracht van de gelijknamige familie, welke bekend is als fabrikantenfamilie in de ..

Grafmonument Cremers-Kurstjens

Kerkhoflaan 10c
Tegelen (Gemeente Venlo)
Inleiding Familiegraf Cremers-Kurstjens, 1923. Het graf is gesitueerd onmiddellijk ter rechterzijde van de hoofdlaan in de aanleg van de b..

Grafmonument Beckx de la Fai met gietijzeren christusbeeld

Kerkhoflaan 10c
Tegelen (Gemeente Venlo)
Inleiding Familiegraf Beckx de la Fai, 1926. Het graf is gesitueerd aan het centrale pleintje in de aanleg van de begraafplaats (vak 5) en..

Kasteel de Munt

van Wevelickhovenstraat 1
Tegelen (Gemeente Venlo)
Kasteel de Munt. Bakstenen herenhuis met mansardedak, XVIII, thans deel van een nonnenklooster, boerderij met zadeldak tussen gezwenkte topg..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafmonument Laumans-Gitmans met bronzen christusbeeld in Tegelen