Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument Beckx de la Fai met gietijzeren christusbeeld in Tegelen

Graf Begraafplaats

Kerkhoflaan 10 c
5931LN Tegelen (gemeente Venlo)
Limburg

Bouwjaar: 1926


Beschrijving van Grafmonument Beckx de la Fai met gietijzeren christusbeeld

Inleiding Familiegraf Beckx de la Fai, 1926. Het graf is gesitueerd aan het centrale pleintje in de aanleg van de begraafplaats (vak 5) en maakt deel uit van een aaneengesloten reeks graven, die voor het overige is uitgesloten van bescherming. Omschrijving Het familiegraf Beckx de la Fai heeft een trapeziumvormige plattegrond, met een licht gebogen achterwand. Het graf heeft een symmetrisch opgebouwde en in hardsteen uitgevoerde achterwand, samengesteld uit hoekkolommen, een middensokkel en tussenpilasters. De hiertussen geplaatste wandplaten zijn voorzien van diverse opschriften. Op de centrale sokkel, voorzien van de tekst "Rustplaats der Familie Beckx de la Fai" is een gietijzeren H.Hartbeeld geplaatst, op de hoekkolommen staan twee gietijzeren engelen. Aan de overige zijden wordt het graf omgeven door een hekwerk van decoratieve gietijzeren toortsen op hardstenen basementen (zeven aan elke zijde), onderling verbonden door kettingen. De beide toortsen aan de voorzijde van het graf zijn verdwenen. Binnen dit hekwerk staan twee gietijzeren vazen op hardstenen voet. Waardering Het familiegraf Beckx de la Fai is van cultuurhistorische waarde en vertegenwoordigt algemeen belang als bijzondere funeraire uiting van het belang en de betrokkenheid van deze familie bij de sociaal-economische ontwikkeling van de Limburgse Maasvallei vanaf het derde kwart van de negentiende eeuw en van Tegelen in het bijzonder. De architectuurhistorische waarden van het familiegraf zijn aanzienlijk vanwege de evident met de Tegelse ijzerindustrie samenhangende materiaaltoepassing en de karakteristieke ornamentiek. De situering van het familiegraf aan de hoofdlaan, nabij het centrale plein van de begraafplaats en in de nabijheid van een aantal fabrikantengraven, onderstreept het belang van dit object. Het familiegraf Beckx de la Fai verkeert in een redelijk gave staat. Tenslotte is bij deze vorm van funerair erfgoed sprake van een aanzienlijke typologische zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524696
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument Beckx de la Fai met gietijzeren christusbeeld in Tegelen

Grafmonument familie Teeuwen

Kerkhoflaan 10c
Tegelen (Gemeente Venlo)
Inleiding Familiegraf Teeuwen, 1930, bestaande uit een betonnen grafkelder met een sobere bakstenen bovenbouw. Gerealiseerd naar een ontwe..

Grafmonument familie Kurstjens

Kerkhoflaan 10c
Tegelen (Gemeente Venlo)
Inleiding Familiegraf J. Kurstjens, 1939. Opgericht in opdracht van de gelijknamige familie, welke bekend is als fabrikantenfamilie in de ..

Grafmonument Cremers-Kurstjens

Kerkhoflaan 10c
Tegelen (Gemeente Venlo)
Inleiding Familiegraf Cremers-Kurstjens, 1923. Het graf is gesitueerd onmiddellijk ter rechterzijde van de hoofdlaan in de aanleg van de b..

Grafmonument Laumans-Gitmans met bronzen christusbeeld

Kerkhoflaan 10c
Tegelen (Gemeente Venlo)
Inleiding Familiegraf C. Laumans-Gitmans, 1921. Het graf is gesitueerd ter linkerzijde van de hoofdlaan (vak 9) in de aanleg van de begra..

Kasteel de Munt

van Wevelickhovenstraat 1
Tegelen (Gemeente Venlo)
Kasteel de Munt. Bakstenen herenhuis met mansardedak, XVIII, thans deel van een nonnenklooster, boerderij met zadeldak tussen gezwenkte topg..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafmonument Beckx de la Fai met gietijzeren christusbeeld in Tegelen