Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Tegelen

Nijverheid Industrie

Egypte 28
5932NC Tegelen (gemeente Venlo)
Limburg

Bouwjaar: 1938-1939
Architect: E. Noorman


Beschrijving van Watertoren

Inleiding In het buitengebied van de gemeente Venlo bevindt zich een achtzijdige watertoren. De watertoren werd ontworpen door ir. Noorman uit Amersfoort en werd gebouwd in 1938. Bij een renovatie in 1986 werden alle vensters vervangen door aluminiumkozijnen met gewapend glas. Poort aan de straatzijde. De toegepaste bouwstijl is Traditionalisme. Het nabijgelegen waterstation valt niet onder de bescherming. Omschrijving Vrijstaande achtzijdige watertoren. De toren is geheel in gewapend beton uitgevoerd; hoogte boven maaiveld is 33 meter; en een diameter van 8 meter. De toren telt zeven bouwlagen. De ingang bevindt zich aan de noordzijde. Rechthoekige dubbele deur met drie treden. Aan weerszijden van de deur een pilastervormige geveldeel met console. De watertoren is rondom aan de bovenzijde van de eerste bouwlaag voorzien van een betonnen luifel. In de eerste bouwlaag in elke gevelzijde een rechthoekig venster. In de tweede tot en met de zesde bouwlaag in de afgeschuinde hoekdelen een smal hoog venster. In de zevende bouwlaag een kruisvormig en enkele rechthoekige vensters. Aan de onderzijde van de zevende bouwlaag eveneens rondom een betonnen luifel. De dakrand is bekleed met karamisch materiaal. Het platte dak is bekleed met dakleer. Van het interieur is onder het volgende van belang. Interieur begane grond: betonnen kolommen; op de wanden zijn de afdrukken van de bekisting zichtbaar; de betonnen trappen naar het waterreservoir ook in beton uitgevoerd. In 1985 werd het waterreservoir van een kunststof deksel voorzien m.n. om te voorkomen dat uitwerpselen van duiven e.d. in het water zouden komen. Aan de straatzijde een poort bestaande uit vier betonnen kolommen met daartussen een groot dubbel smeedijzeren hekwerk met aan weerszijden een kleiner hekje. Waardering De watertoren met poort aan de straatzijde bij Egypte is van algemeen belang en bezit cultuurhistorische waarde met name economisch-historische waarde wegens het belang als onderdeel van de watervoorziening van Tegelen. De watertoren bezit architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwstijl en als voorbeeld van het oeuvre van architect Noorman en vanwege het grotendeels gave interieur. De watertoren is tevens van algemeen belang vanwege de situering in het buitengebied van Tegelen, vanwege de algehele gaafheid en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524690
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Tegelen (Egypte)
Watertoren Tegelen (Egypte)
Watertoren Tegelen (Egypte)
Plaats Tegelen
Bouwjaar 1938-1939
Hoogte 32,1 m
Inhoud 500 m³
Architect(en) E. Noorman
Restauraties 1986
Huidig gebruik buiten bedrijf sinds 2005
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 524690
voet van de watertoren
voet van de watertoren

Deze monumentale watertoren is ontworpen door architect E. Noorman uit Amersfoort en gebouwd in 1938-1939. De toren heeft een hoogte van 32,1 meter en heeft een waterreservoir van 500 m³. De watertoren is gelegen aan Egypte 2 en is sinds 2005 niet meer in gebruik. De toren is sinds 2003 officieel een rijksmonument.

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Watertoren in Tegelen

Villa Maria

Kaldenkerkerweg 73
Tegelen (Gemeente Venlo)
INLEIDING Aan de Kaldenkerkerweg 73 bevindt zich op enige afstand van de straatweg de geheel vrijgelegen VILLA "Maria" met aansluitend voo..

Smalspoortunnel

Egypte 2
Tegelen (Gemeente Venlo)
Inleiding In de kern Broek, ten noorden van de oude dorpskom van Tegelen, ligt pal naast de spoorwegovergang van de spoorlijn Nijmegen - Ro..

Grafmonument familie Teeuwen

Kerkhoflaan 10c
Tegelen (Gemeente Venlo)
Inleiding Familiegraf Teeuwen, 1930, bestaande uit een betonnen grafkelder met een sobere bakstenen bovenbouw. Gerealiseerd naar een ontwe..

Grafmonument familie Kurstjens

Kerkhoflaan 10c
Tegelen (Gemeente Venlo)
Inleiding Familiegraf J. Kurstjens, 1939. Opgericht in opdracht van de gelijknamige familie, welke bekend is als fabrikantenfamilie in de ..

Grafmonument Cremers-Kurstjens

Kerkhoflaan 10c
Tegelen (Gemeente Venlo)
Inleiding Familiegraf Cremers-Kurstjens, 1923. Het graf is gesitueerd onmiddellijk ter rechterzijde van de hoofdlaan in de aanleg van de b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Watertoren in Tegelen

Foto's (2)