Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klein Rust en Vreugd in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Van der Oudermeulenlaan 20
2243CS Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1920
Architect: J.T. Wouters Wouters, J.T. J.T. Wouters


Beschrijving van Klein Rust en Vreugd

Inleiding LANDHUIS in Engelse landhuisstijl van architect J.T. Wouters, daterend uit 1920. Het huis is gesitueerd aan de rand van een bos met vrij zicht over weilanden. Omschrijving Vrijstaand landhuis op rechthoekige plattegrond, onder rietgedekt schilddak met steekkappen, bestaande uit begane grondlaag en een deels in de kap verwerkte verdieping. Rode nokvorsten als afsluiting van het dak. Voorgevel is langsgevel met rechts een verhoogd geveldeel waarboven een steekkap. Op eerste verdieping samengesteld vierdeling venster met roedenverdeling in verticaal dakschild. Op BG eveneens samengesteld vierdelig venster met roedenverdeling. Links van dit geveldeel de ingangspartij, bestaande uit dubbele deur met zijlichten in uitstekend eenlaags deel met houten lijst. Op verdieping dakkapel. Links daarvan een verhoogd geveldeel waarboven een steekkap, met op eerste verdieping een buitenkamer. Op de begane grond een samengesteld vierdelig venster met roedenverdeling. Links daarvan een iets terugliggend geveldeel met enkelvoudig venster met roedenverdeling. Tegen rechterzijgevel een uitgemetselde schoorsteen, die trapsgewijs teruggemetseld wordt, en boven de dakrand uitkomt. Achtergevel met rechts eenlaags geveldeel met erboven in verticaal dakschild verwerkt dubbel venster met roedenverdeling. Links daarvan een risalerende tweelaags geveldeel met topgevel, onder steekkap. In dit geveldeel op de begane grond en eerste verdieping vierdelig samengesteld venster met roedenverdeling in top een ovaal venster. Links daarvan een eenlaags uitgemetseld deel met terugliggende ingang en klein dubbel venster. Links daarvan een eenlaags geveldeel met driedelig samengesteld venster. De hoek naar de zijgevel is afgeschuinde. Hierin een deur met boven- en zijlichten met roedenverdeling. Erboven een dubbel venster met roedenverdeling in dakschild. Op de zolderverdieping diverse dakkapellen met vensters met roedenverdeling. Waardering Het landhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de situationele waarde: - vanwege zijn betekenis voor de geschiedenis van de landhuis- en villabouw in Wassenaar; - vanwege zijn zorgvuldig vormgegeven uiterlijk in de Engelse landhuisstijl, als voorbeeld van een werk van de architect J.T. Wouters; - vanwege de herkenbaarheid en gaafheid; Het landhuis heeft beeldbepalende situationele waarde vanwege de ligging bij het landgoed Rust en Vreugd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524664
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klein Rust en Vreugd in Wassenaar

Oud Wassenaar: landhuis

Park Oud Wassenaar 1
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 1: LANDHUIS. Inleiding In Neo-Renaissancestijl opgetrokken landhuis Oud Wassenaar naar ontwerp van C. Muysken uit 1..

Oud Wassenaar: historische tuin- en parkaanleg

Park Oud Wassenaar 1
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Inleiding De rechte Groen van Prinstererlaan en de Lindelaan zijn de restanten ..

Lagere school bij de kerk De Goede Herder

Oud Wassenaarseweg 13
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 De bij de R.K. Parochie 'De Goede Herder' behorende LAGERE SCHOOL Pius X is in de periode 1925-1928 in fasen t..

Kosterwoning van de kerk De Goede Herder

Stoeplaan 4a
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 De bij de R.K. Parochiekerk 'De Goede Herder' behorende KOSTERSWONING uit 1929-1931 is, evenals de kerk, ontwo..

Kerk De Goede Herder

Stoeplaan 4
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Als onderdeel van een R.K. complex is op initiatief van bouwpastor Ch.N.J. Meijsing in de periode 12 januari 1..

Kaart & Routeplanner

Route naar Klein Rust en Vreugd in Wassenaar

Foto's (1)