Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij "Het klein hoefijzer" in Wassenaar

Boerderij

Laan van Koot 20
2244AV Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1850 (ca.)


Beschrijving van Boerderij "Het klein hoefijzer"

Inleiding BOERDERIJ 'Het klein hoefijzer' in ambachtelijk-traditionele bouwtrant, daterend ca. 1850, met aangebouwd houten KARNHUIS. Het betreft een kleine boerderij met woongedeelte en driebeukige stal en tegen de langsgevel een aangebouwd karnhuis. De Laan van Koot was oorspronkelijk de toegangsweg tot de boerderij, maar is inmiddels ingebed in een villawijk. Aan de andere zijde is de boerderij anno 1999 nog gesitueerd in de weilanden. Naast het hoofdvolume en parallel eraan staat een schuur, die deels na brand in ca.1950 is vernieuwd. Het hoofdvolume is nauwelijks gewijzigd. Omschrijving Langhuisboerderij op rechthoekige plattegrond, onder wolfsdak met overstek over langgevels gedekt met rode Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband met strekken boven de vensters en deuren. Aan de noordoost zijde, waar zich het woongedeelte bevindt, is de boerderij onderkelderd. Tegen de zuidoostelijke langsgevel is een houten karnhuis onder tentdak, gedekt met gesmoorde pannen. In zuidwestelijke kopgevel op begane grond drie opgeklampte houten deuren met vierruits bovenlicht, en op verdieping houten luik. In noordoostelijke gevel een keldervenster en op verdieping een venster. In langgevels 9-ruitsvensters en venster met vaste middenstijl en roedenverdeling, alle voorzien van luiken. De entree bevindt zich in zuidoostelijke langsgevel. Waardering De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de situationele waarde: - vanwege zijn betekenis voor de geschiedenis van de boerderijbouw; - vanwege zijn zorgvuldig vormgegeven uiterlijk; - vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. De boerderij heeft situationele waarde vanwege ligging in de weilanden, en visuele positie die de boerderij inneemt gezien van af de Wittenburgerweg. De boerderij heeft enige zeldzaamheidswaarde vanwege de aanwezigheid van een karnhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524661
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij "Het klein hoefijzer" in Wassenaar

Coromote, toegangshek

Buurtweg 91
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 TOEGANGSHEK (3), behorend bij het landhuis 'Coromote', uit 1924 en staand aan de Buurtweg in de middenas van h..

Coromote: terrasaanleg

Buurtweg 91
Wassenaar
Inleiding De TERRASAANLEG (4), onderdeel van het complex Coromote, sluit aan op de achtergevel van het woonhuis en werd aangelegd in 1924 ..

Coromote, woonhuis

Buurtweg 87
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Het WOONHUIS (1) van het type landhuis, hoofdonderdeel van het complex Coromote, in Nieuw Historiserende stijl..

Coromote, koetshuis/garage met dienstwoning

Buurtweg 89
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 KOETSHUIS/GARAGE met DIENSTWONING (2), behorend bij het landhuis 'Coromote', dat in 1924 gebouwd is naar ontwe..

Villa "Groot Hoefijzer": Woonhuis van het type landhuis in Expressionistische stijl

Bloemcamplaan 57
Wassenaar
Inleiding WOONHUIS van het type landhuis in Expressionistische stijl, in 1930-31 door de architect W. Hamdorff uit Laren ontworpen voor C.F..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij "Het klein hoefijzer" in Wassenaar

Foto's (2)