Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toren in een historiserende stijl bij de voormalige boerderij "Vreeburg" in Wassenaar

Woonhuis

Van Wijnbergenlaan 9
2242JR Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Toren in een historiserende stijl bij de voormalige boerderij "Vreeburg"

Inleiding TOREN in een Historiserende stijl gebouwd, uit omstreeks het midden van de negentiende eeuw, gebouwd tegen een oudere boerderij die de naam 'Vreeburg' droeg. De toren, die een herenkamer bevat, is gebouwd door de toenmalige eigenaren van het naastgelegen Duinrell, wellicht als een soort folly in de vorm van een donjon. N.B. In 1943 is de oude boerderij afgebroken en op de fundamenten is een nieuw huis gebouwd. Omschrijving Onderkelderde zware toren op vierkante grondslag met twee bouwlagen onder een tentdak met windvaan op de nok. De gepleisterde muren zijn aan de bovenzijde voorzien van een iets overkragende rand. Aan de zijgevel leidt een bordestrap met ijzeren leuning naar de deur. In de voorgevel boven het keldervenster, twee vensters met bovenlicht. Achter de toren een plat afgedekte lagere aanbouw met kleine vensterpartij. Inwendig is de plattegrond bewaard gebleven met op de bel etage een betegelde herenkamer met monumentale schouw en eiken balkenzoldering. In de schouw 17e en 18e eeuwse tegels, op de wanden 19e eeuwse tegels en boven de schouw een tegeltableau waarop het huis Duinrell staat afgebeeld. Gehoute paneeldeuren, schoorsteenmantel en bedsteewand. Waardering De toren uit het midden van de 19de eeuw is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde wegens de historisch-functionele samenhang met de naastgelegen buitenplaats Duinrell en de bijzondere typologie. De toren met oorspronkelijke herenkamer is nagenoeg gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524652
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toren in een historiserende stijl bij de voormalige boerderij "Vreeburg" in Wassenaar

Baljuwhuis, tuinaanleg

Plein 1
Wassenaar
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Baljuwhuis. Binnen de historische grenzen van bebouwing, tuinm..

Laag witgepleisterd huis, met rechte gootlijst

Duinrellweg 10
Wassenaar
Laag witgepleisterd huis, met rechte gootlijst.

Woning

Duinrellweg 9
Wassenaar
19e eeuwse woning.

19e-eeuwse woning

Duinrellweg 2
Wassenaar
19e eeuwse woning.

St. Bonifaciusschool

Kloosterland 3
Wassenaar
Inleiding De als R.-K. SCHOOL voor jongens gebouwde St. Bonifaciusschool is in 1917 in de stijl van de Nieuwe Haagse School ontworpen door ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Toren in een historiserende stijl bij de voormalige boerderij "Vreeburg" in Wassenaar

Foto's (1)