Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koffiehuisje in Chaletstijl in Wassenaar

Gebouw

Buurtweg 116
2240AA Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1915 1915 ca. 1915


Beschrijving van Koffiehuisje in Chaletstijl

KOFFIEHUISJE gebouwd rond 1915 in Chaletstijl dat oorspronkelijk onderdeel uitmaakte van circa 10 identieke koffiehuisjes aan de voormalige uitvalsweg naar Den Haag die door de firma Koch uit Scheveningen langs de uitvalswegen rondom Den Haag zijn geplaatst. Het huisje bevindt zich op de kruising van de Zijdeweg en de Buurtweg, nabij een halte van de voormalige Hofpleinspoorlijn richting Scheveningen. Omschrijving Eenlaags pandje met een kruisvormige (Latijns kruis) plattegrond onder een samengesteld, overstekend zadeldak. Langs de dakrand zijn opstaande gesneden windveren aangebracht. Voor de kopse gevels worden de dakschilden ondersteund door sierspanten. Op de kruising van de noklijnen is een als klokkenstoel vormgegeven torentje geplaatst dat bestaat uit een vierzijdige gesneden onderbouw waarop een kruisvormig, samenstel van halve zadeldaken rust. De wanden van het pandje zijn uitgevoerd in hout met een decoratieve plint, voorzien van panelen en Andreaskruisen. De constructie bestaat uit gesneden stijlen, regels, gekruiste schoren en een gekarteld beschot. In de kopse gevels van de kruisarmen (zuid, oost en west) zijn vensters geplaatst onder korfboogvormige gebogen stijlen. In de langsgevel aan de oostzijde is de entree geplaatst. Waardering Het uit circa 1915 daterende koffiehuisje aan de voormalige uitvalsweg naar Den Haag is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en typologische waarde: - als laatst bewaard voorbeeld van een in Chaletstijl uitgevoerde reeks van reizigersvoorzieningen uit het eerste kwart van de twintigste eeuw en herinnert aan het vroegere tracé van de Hofpleinspoorlijn; - het koffiehuisje is vrij gaaf wat betreft hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering; - vanwege de situationele waarde door de beeldbepalende ligging aan de Buurtweg, tegenover de Zijdeweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524645
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koffiehuisje in Chaletstijl in Wassenaar

Woonhuis van de architect

Zijdeweg 5
Wassenaar
Inleiding Het WOONHUIS met bijbehorende garage en muur werd in 1922 naar tekeningen van de architect A.J. Kropholler als eigen woonhuis geb..

Landgoed Voorlinden, portierswoning

Buurtweg 86
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 PORTIERSWONING behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden is gebouwd in 1912 in Engelse Cottagestijl ..

Landgoed Voorlinden, hekpijlers

Buurtweg 86
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 HEKPIJLERS behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden gebouwd in 1912 in Traditioneel Ambachtelijke s..

Landgoed Voorlinden, garage

Buurtweg 98
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 6 De (voormalige) GARAGE behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden, is gebouwd omstreeks 1912 in Engel..

Landgoed Voorlinden, moestuinommuring

Buurtweg 98
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 10 Rechthoekige MOESTUINOMMURING behorend tot de historische buitenplaats Voorlinden en oorspronkelijk deel uitm..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koffiehuisje in Chaletstijl in Wassenaar

Foto's (1)