De Wittenburg, ijskelder in Wassenaar

Landgoed De Wittenburg 1
2244BV Wassenaar

Beschrijving van De Wittenburg, ijskelder

Inleiding complexonderdeel 13 IJSKELDER behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg in Traditioneel Ambachtelijke stijl uit het begin van de 20ste eeuw, aangelegd in de noordhelling van een kunstmatig aangelegde heuvel. Omschrijving De gepleisterde koepel met spitse top van de gemetselde kelder steekt gedeeltelijk uit door erosie van de heuvel. De ingang onder gemetselde rondboog is dichtgemetseld. Achter de entree een tongewelf met een lengte van 2,5 meter. Inwendig heeft de kelder onder het koepelgewelf, dat wordt geschoord met steunberen, een diameter van 85 cm en een hoogte van ca. 150 cm. Waardering Vroeg 20ste eeuwse ijskelder van de historische buitenplaats De Wittenburg is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en ensemblewaarde vanwege de historisch functionele, ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen en heeft typologische waarde als representatief voorbeeld van een gekoelde bewaarplaats op een buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)