Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wittenburg, ijskelder in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Landgoed De Wittenburg 1
2244BV Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van De Wittenburg, ijskelder

Inleiding complexonderdeel 13 IJSKELDER behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg in Traditioneel Ambachtelijke stijl uit het begin van de 20ste eeuw, aangelegd in de noordhelling van een kunstmatig aangelegde heuvel. Omschrijving De gepleisterde koepel met spitse top van de gemetselde kelder steekt gedeeltelijk uit door erosie van de heuvel. De ingang onder gemetselde rondboog is dichtgemetseld. Achter de entree een tongewelf met een lengte van 2,5 meter. Inwendig heeft de kelder onder het koepelgewelf, dat wordt geschoord met steunberen, een diameter van 85 cm en een hoogte van ca. 150 cm. Waardering Vroeg 20ste eeuwse ijskelder van de historische buitenplaats De Wittenburg is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en ensemblewaarde vanwege de historisch functionele, ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen en heeft typologische waarde als representatief voorbeeld van een gekoelde bewaarplaats op een buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524641
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Wittenburg, ijskelder in Wassenaar

De Wittenburg, woonhuis

Landgoed De Wittenburg 1
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van de historische buitenplaats De Wittenburg wordt gevormd door het WOONHUIS van het type land..

De Wittenburg, hekpijlers bij de neventoegang aan de Rijksstraatweg

Landgoed De Wittenburg 1
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 De HEKPIJLERS behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg in een eenvoudige aan het Classicisme ver..

De Wittenburg, pergola

Landgoed De Wittenburg 1
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 8 PERGOLA behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg gebouwd in een aan het Classicisme verwante st..

De Wittenburg, gietijzeren lantaarns

Landgoed De Wittenburg 1
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 9 LANTAARNS behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg in traditioneel Ambachtelijke stijl aan het ..

De Wittenburg, brug

Landgoed De Wittenburg 1
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 10 BRUG behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg gebouwd in traditioneel Ambachtelijke stijl aan ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)