Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wittenburg, portierswoning in Wassenaar

Woonhuis

Rijksstraatweg 604
2244BT Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1899-1900
Architect: J.J. van Nieukerken


Beschrijving van De Wittenburg, portierswoning

Inleiding complexonderdeel 6 (Voormalige) PORTIERSWONING behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg, gebouwd in 1899-1900 naar ontwerp van J.J. van Nieukerken in een aan de bouwstijl van het landhuis verwante bouwstijl (Hollandse Neo-Renaissance). Omschrijving Pand van één bouwlaag op T-vormige plattegrond onder zadeldak met steekkappen, gedekt met tuile du Nordpannen. De gevels zijn opgetrokken in grauwe baksteen. Rollagen boven plint, vensters en deur. Houten bakgoot op gootklossen. Voorgevel (oost) is trapgevel met erkerpartij met afgesnoten hoeken. Waardering De (voormalige) portierswoning behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - als historisch functioneel onderdeel van een complete buitenplaats in Neo-Hollandse Renaissancestijl, naar ontwerp van de architect J.J. van Nieukerken. Het pand is redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering en heeft tevens enseblewaarde. - voor het oeuvre van architect Van Nieukerken. - als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats. - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524635
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Wittenburg, portierswoning in Wassenaar

De Wittenburg, koetshuis

Landgoed De Wittenburg 3
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 5 (Voormalig) KOETSHUIS behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg, gebouwd in 1899-1900 naar ontwer..

De Wittenburg, woonhuis

Landgoed De Wittenburg 1
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van de historische buitenplaats De Wittenburg wordt gevormd door het WOONHUIS van het type land..

De Wittenburg, hekpijlers bij de neventoegang aan de Rijksstraatweg

Landgoed De Wittenburg 1
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 De HEKPIJLERS behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg in een eenvoudige aan het Classicisme ver..

De Wittenburg, pergola

Landgoed De Wittenburg 1
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 8 PERGOLA behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg gebouwd in een aan het Classicisme verwante st..

De Wittenburg, gietijzeren lantaarns

Landgoed De Wittenburg 1
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 9 LANTAARNS behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg in traditioneel Ambachtelijke stijl aan het ..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Wittenburg, portierswoning in Wassenaar

Foto's (1)