Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wittenburg, koetshuis in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Landgoed De Wittenburg 3
2244BV Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1899-1900
Architect: J.J. van Nieukerken


Beschrijving van De Wittenburg, koetshuis

Inleiding complexonderdeel 5 (Voormalig) KOETSHUIS behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg, gebouwd in 1899-1900 naar ontwerp van J.J. van Nieukerken in een aan de bouwstijl van het landhuis verwante bouwstijl (Hollandse Neo-Renaissance). Het pand ligt aan de oostzijde van de basse-court. Omschrijving Koetshuis van één bouwlaag op langgerekte rechthoekige plattegrond onder zadeldak met kruispannen. Hoog opgaand middenrisaliet met poort onder schilddak met leien en kopgevels met trapgevels. De gevels zijn opgetrokken in grauwe baksteen. Decoratieve smeedijzeren sierankers. Schuiframen en samengestelde vensterpartijen met kleine roedenverdeling en luiken onder segmentbogen en strekken. Symmetrische voorgevel (west) met in het middenrisaliet een dubbel rondboogvormige inrijdeur onder venster met houten kruiskozijn. In de geveldelen aan weerszijden vensters en in het dakschild dakkapellen onder schilddakjes. Waardering Het (voormalige) koetshuis uit 1899-1900, behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - als historisch functioneel onderdeel van een complete buitenplaats in Neo-Hollandse Renaissancestijl naar ontwerp van de architect J.J. van Nieukerken en vanwege de herkenbare typologie. Het pand is redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering en heeft tevens ensemblewaarde. - voor het oeuvre van architect Van Nieukerken. - vanwege de markante situering aan de basse-court. - als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats. - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524634
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Wittenburg, koetshuis in Wassenaar

De Wittenburg, woonhuis

Landgoed De Wittenburg 1
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van de historische buitenplaats De Wittenburg wordt gevormd door het WOONHUIS van het type land..

De Wittenburg, hekpijlers bij de neventoegang aan de Rijksstraatweg

Landgoed De Wittenburg 1
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 De HEKPIJLERS behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg in een eenvoudige aan het Classicisme ver..

De Wittenburg, pergola

Landgoed De Wittenburg 1
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 8 PERGOLA behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg gebouwd in een aan het Classicisme verwante st..

De Wittenburg, gietijzeren lantaarns

Landgoed De Wittenburg 1
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 9 LANTAARNS behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg in traditioneel Ambachtelijke stijl aan het ..

De Wittenburg, brug

Landgoed De Wittenburg 1
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 10 BRUG behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg gebouwd in traditioneel Ambachtelijke stijl aan ..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Wittenburg, koetshuis in Wassenaar

Foto's (1)