Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wittenburg, dienstwoning in Wassenaar

Woonhuis

Landgoed De Wittenburg 2
2244BV Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1899-1900
Architect: J.J. van Nieukerken


Beschrijving van De Wittenburg, dienstwoning

Inleiding complexonderdeel 7 (Voormalige) DIENSTWONING behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg, gebouwd in 1899-1900 naar ontwerp van J.J. van Nieukerken in een aan de bouwstijl van het landhuis verwante bouwstijl (Hollandse Neo-Renaissance). Het pand ligt aan de westzijde van de basse-court. Omschrijving Pand van één bouwlaag onder zadeldak en steekkappen met tuile du Nordpannen gedekt. Rechthoekige hoofdmassa onder zadeldak met trapgevels aan de kopgevels. De gevels zijn opgetrokken in gele baksteen in kruisverband. Houten bakgoot op geprofileerde gootklossen. Segmentbogen boven houten puibalk. Schuifvensters met roedenverdeling onder natuurstenen lateien. Vensters met bakstenen kruiskozijnen en kleine roedenverdeling. Haaks op de westelijke gevel twee uitbouwen met trapgevel waarvan 1 met erker met afgesnoten hoeken. Waardering De dienstwoning uit 1899-1900 behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde: - als historisch functioneel onderdeel van een complete buitenplaats in Neo-Hollandse Renaissancestijl naar ontwerp van de architect J.J. van Nieukerken. Het pand is redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering en heeft tevens ensemblewaarde. - voor het oeuvre van architect Van Nieukerken. - als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats. - vanwege de markante situering aan de basse-court bij het hoofdgebouw. - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524632
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Wittenburg, dienstwoning in Wassenaar

De Wittenburg, tuin- en parkaanleg

Landgoed De Wittenburg 2
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 De gefaseerd tot stand gekomen TUIN- en PARKAANLEG behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg is u..

De Wittenburg, koetshuis

Landgoed De Wittenburg 3
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 5 (Voormalig) KOETSHUIS behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg, gebouwd in 1899-1900 naar ontwer..

De Wittenburg, woonhuis

Landgoed De Wittenburg 1
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van de historische buitenplaats De Wittenburg wordt gevormd door het WOONHUIS van het type land..

De Wittenburg, hekpijlers bij de neventoegang aan de Rijksstraatweg

Landgoed De Wittenburg 1
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 De HEKPIJLERS behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg in een eenvoudige aan het Classicisme ver..

De Wittenburg, pergola

Landgoed De Wittenburg 1
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 8 PERGOLA behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg gebouwd in een aan het Classicisme verwante st..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Wittenburg, dienstwoning in Wassenaar

Foto's (1)