Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wittenburg, tuin- en parkaanleg in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Landgoed De Wittenburg 2
2244BV Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1900 (ca.)/1910
Architect: J. Copijn en L.A. Springer Copijn, J J. Copijn en L.A. Springer


Beschrijving van De Wittenburg, tuin- en parkaanleg

Inleiding complexonderdeel 2 De gefaseerd tot stand gekomen TUIN- en PARKAANLEG behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg is uitgevoerd in Engelse Landschapsstijl in de eerste helft van de negentiende eeuw maar bij de bouw van het nieuwe huis rond 1900 gereorganiseerd door de tuinarchitect H. Copijn in Gemengde Tuinstijl. De voornaamste aanpassing was de verbreding van de waterpartij tot vijver direct achter het huis. Op de basse-court werd een formele tuin aangelegd, die omstreeks 1910 naar ontwerp van L.A. Springer opnieuw werd ingericht. Omschrijving Het landschapspark bestaat grotendeels uit binnenduinbos met gevarieerde beplanting van grotendeels loofhout (o.a. eiken rond het huis) en enkele slingerpaden. De gebouwen rond de basse-court liggen temidden van het landschapspark. Achter het huis strekt zich de langgerekte waterpartij in oost-west richting uit met in het midden de verbreding van de vijver achter het huis. Midden op het rechthoekig kasteelplein een formele tuinaanleg met gazon en bloemperken. Vanaf de Rijksstraatweg loopt een door eenvoudige witte rechthoekige hekpijlers geflankeerde (geasfalteerde) oprijlaan langs de portierswoning naar het kasteelplein. Het kasteel staat ten zuiden van het plein, het koetshuis aan de oostkant en de dienstwoning staan aan de westkant. Een tweede rechte oprijlaan wordt aan de Bloemcamplaan geflankeerd door twee witte ronde hekpijlers en iets verderop wordt de entree tot het terrein van de Wittenburg gemarkeerd door twee ronde witte hekpijlers. Op de basse-court een formeel ingericht tuin van de hand van tuinarchitect Springer. Waardering Gefaseerd tot stand gekomen tuin- en parkaanleg van de historische buitenplaats De Wittenburg is van algemeen belang vanwege de cultuur- en tuinhistorische waarde wegens de combinatie van landschappelijke en gemengde tuinstijl, voor het oeuvre van tuinarchitecten Copijn en Springer en wegens de beeldbepalende en ensemblewaarde met de overige complexonderdelen en de landgoederenzone van Wassenaar. belang als onderdeel van de landgoederenzone in Wassenaar (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524631
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Wittenburg, tuin- en parkaanleg in Wassenaar

De Wittenburg, dienstwoning

Landgoed De Wittenburg 2
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 7 (Voormalige) DIENSTWONING behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg, gebouwd in 1899-1900 naar on..

De Wittenburg, koetshuis

Landgoed De Wittenburg 3
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 5 (Voormalig) KOETSHUIS behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg, gebouwd in 1899-1900 naar ontwer..

De Wittenburg, woonhuis

Landgoed De Wittenburg 1
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van de historische buitenplaats De Wittenburg wordt gevormd door het WOONHUIS van het type land..

De Wittenburg, hekpijlers bij de neventoegang aan de Rijksstraatweg

Landgoed De Wittenburg 1
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 De HEKPIJLERS behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg in een eenvoudige aan het Classicisme ver..

De Wittenburg, pergola

Landgoed De Wittenburg 1
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 8 PERGOLA behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg gebouwd in een aan het Classicisme verwante st..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Wittenburg, tuin- en parkaanleg in Wassenaar

Foto's (1)