Nijenstede, tuinaanleg met muur en toegangshek in Wassenaar

Schouwweg 107
2243BP Wassenaar

Beschrijving van Nijenstede, tuinaanleg met muur en toegangshek

Inleiding complexonderdeel 3 Bij het landhuis Nijenstede behorende TUINAANLEG met MUUR en TOEGANGSHEK tot stand gekomen in het eerste kwart van de 20e eeuw in Nieuw Architectonische stijl. De muur met het hek vormt de begrenzing van de tuin aan de straatzijde. Omschrijving De tuin aan de oostzijde van het pand heeft een in het verlengde van het terras aangelegde geometrische uitleg die omgeven is door diverse struiken en bomen. Door middel van flagstones en geschoren hagen wordt de as, eindigend in een halve cirkel met aan weerszijden vierkante perken afgezet. In de as is een kleine vierkante vijver opgenomen. Aan de straatzijde wordt de tuin begrensd door een halfhoge bakstenen muur die vanaf de garage parallel aan de straat loopt. Naast de garage bevindt zich een smeedijzeren hek tussen opgemetselde hekpijlers. In de zuidelijke hoek van het perceel is een tweede entree die bestaat uit bakstenen hekpijlers waarop lantaarns geplaatst zijn. Waardering Tuinaanleg met muur en toegangshek behorend bij het villacomplex Nijenstede van algemeen belang vanwege de cultuur-, tuinhistorische en ensemblewaarde - als voorbeeld van een tuinaanleg in Nieuw Architectonische stijl. - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang van de onderdelen. - vanwege de markering van de omgrenzing van de aanleg middels muur en toegangshek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)