Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Boeckhorst, Dubbele dienstwoning in Wassenaar

Woonhuis

Schouwweg 68
2243BH Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1913-1916 en 1936
Architect: J.J. Brandes Brandes, J.J. J.J. Brandes


Beschrijving van De Boeckhorst, Dubbele dienstwoning

Inleiding complexonderdeel 4 Bij het landhuis De Boeckhorst behorende dubbele DIENSTWONING oorspronkelijk met onderliggende GARAGES eerst gebouwd als enkele dienstwoning tussen 1913 en 1916 in naar een ontwerp van J.J.(Co) Brandes (1885-1955) in opdracht van P.J. van Ommeren in zakelijk expressionistische stijl. De bouwstijl van de dienstwoning is een vereenvoudigde variant van de bouwtrant van het woonhuis die beïnvloed is door Engelse en Duitse landhuisbouw. In 1936 is de dienstwoning verdubbeld, waarbij de nieuwe woning werd gespiegeld aan de bestaande woning. De garages zijn thans bij de woningen betrokken. Omschrijving Het samengestelde bouwvolume van de dubbele dienstwoning telt één bouwlaag en bestaat uit twee in hoofdvorm spiegelbeeldige, identieke woonhuizen onder zadeldaken met leien in Maasdekking en daartussen een plat afgedekt tussenlid met 3 vensters. Net als bij het landhuis zijn de gevels opgetrokken in rode baksteen en voorzien van natuurstenen hoek- en sluitstenen en decoratieve terracottategels. De enkele en samengestelde vensterpartijen met kleine roedenverdeling zijn afgehangen met luiken. In de puntgevels van de woonhuizen aan de straatzijde (zuidoost) beganegronds links twee vensters en rechts een originele houten garagedeur met panelen. De garagedeuren zijn omlijst met een rand van decoratieve terracottategels. Op de hoeken van de woonhuizen de entrees in hoekportieken, links met houten en rechts met terracottategels beklede hoekkolom. Waardering De dubbele dienstwoning met garages uit 1913-1916 is van algemeen belang vanwege cultuur-, architectuurhistorische en ensemblewaarde vanwege de functionele, ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen bij het landhuis De Boeckhorst en vanwege de gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524624
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Boeckhorst, Dubbele dienstwoning in Wassenaar

De Boeckhorst, woonhuis

Schouwweg 69
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van het landhuiscomplex 'De Boeckhorst' wordt gevormd door het WOONHUIS van het type landhuis, ..

De Boeckhorst, toegangshek

Schouwweg 69
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 Het bij het landhuis De Boeckhorst behorende TOEGANGSHEK uit 1913-1916 bevindt zich aan de Schouwweg. De hekpi..

De Boeckhorst, brug in art deco stijl

Schouwweg 69
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 Bij het landhuis De Boeckhorst behorende BRUG in Art Deco stijl gebouwd in 1914. Omschrijving Gemetselde br..

Ymkerhoeve

Lijsterlaan 2
Wassenaar
Inleiding WOONHUIS van het type landhuis genaamd "Ymkerhoeve", in Engelse Landhuisstijl, gebouwd in 1938/39 naar ontwerp van de architect J..

Haeseoord, woonhuis (voormalig Malepartus)

Groot Haesebroekseweg 2
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van het villacomplex Haeseoord wordt gevormd door het WOONHUIS van het type landhuis, oorspron..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Boeckhorst, Dubbele dienstwoning in Wassenaar

Foto's (1)