De Boeckhorst, toegangshek in Wassenaar

Schouwweg 69
2243BH Wassenaar

Beschrijving van De Boeckhorst, toegangshek

Inleiding complexonderdeel 2 Het bij het landhuis De Boeckhorst behorende TOEGANGSHEK uit 1913-1916 bevindt zich aan de Schouwweg. De hekpijlers zijn voorzien van terracotta ornamenten als het huis, het smeedijzeren hek is ontworpen in Art Deco. Omschrijving Het toegangshek wordt geflankeerd door in maaswerk gemetselde muren. De gemetselde hekpijlers zijn rijk gedecoreerd met terracotta stenen, voorzien van Oosters aandoende ornamentiek. Op de linkerpijler staat in ceramiek 'Boeckhorst' aangegeven, op de rechter 'Clinge'. Het in sierlijk smeedijzer uitgevoerde inrijhek bestaat uit twee draaivleugels. Waardering Het toegangshek van De Boeckhorst is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde vanwege de stilistische samenhang met het landhuis, het siersmeedwerk in de stijl van de Art Deco en de gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het hek heeft ensemblewaarde vanwege de functionele, ruimtelijke en stilistische relatie met de overige complexonderdelen en de beeldbepalende situering aan de Schouwweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)