Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Maarheze, garage annex dienstwoning in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Rijksstraatweg 669
2245CB Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1914
Architect: J.J. Brandes Brandes, J.J. J.J. Brandes


Beschrijving van Maarheze, garage annex dienstwoning

Inleiding complexonderdeel 4 De bij de historische buitenplaats Maarheeze behorende GARAGE annex DIENSTWONING is gebouwd in 1914 naar tekeningen van de Haagse architect J.J.(Co) Brandes. Omschrijving Pand op T-vormige plattegrond van een bouwlaag onder een samengesteld geknikt schild-zadeldak met leien in Maasdekking. De dakschilden zijn evenals bij het landhuis aan de onderzijde concaaf gebogen en steken over. De symmetrische voorgevel (west) van de korte poot van de T heeft een breed middenrisaliet onder gebroken schilddak. In het risaliet een grote garagdeur tussen twee zijlichten en in het dakschild een grote houten dakkapel onder steekkap. Aan weerszijden van het risaliet drieruits vensters hoog in de gevel. Het risalerende rechter deel van de linker zijgevel (noord) bevat twee houten paneeldeuren, waarvan de rechter de entree tot de bovenwoning vormt. Links in gevel een tweede garagdeur en houten paneeldeur van de werkkast. Op het dak drie decoratief gemetselde schoorstenen. Waardering Garage annex dienstwoning uit 1914 van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en stedebouwkundige waarde - vanwege de stilistische en functionele samenhang met het huis en de overige complex onderdelen van de buitenplaats Maarheeze - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur op de begane grond - als onderdeel van de historische buitenplaats Maarheeze. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524619
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Maarheze, garage annex dienstwoning in Wassenaar

Maarheeze, woonhuis

Rijksstraatweg 675
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Het bij de historische buitenplaats Maarheeze behorende WOONHUIS van het type landhuis is gebouwd in 1914 naa..

Maarheze, tuin- en parkaanleg

Rijksstraatweg 675
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 De TUIN- EN PARKAANLEG behorende bij de historische buitenplaats Maarheeze is te onderscheiden in een geometri..

Maarheeze, toegangshek in de trant van de Amsterdamse School

Rijksstraatweg 675
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 TOEGANGSHEK behorend bij de historische buitenplaats Maarheeze gebouwd in 1914 in de trant van de Amsterdamse ..

Landhuis met garage

Van der Oudermeulenlaan 4
Wassenaar
Inleiding WOONHUIS met GARAGE van het type landhuis is in 1928 door de Haagse architect H. Wouda ontworpen in Zakelijk Expressionistische s..

Villa met garage, tuinaanleg en toegangshek in expressionistische landhuistijl

Van der Oudermeulenlaan 11
Wassenaar
Inleiding WOONHUIS van het type villa met inpandige GARAGE uit 1927 en bijbehorende TUINAANLEG en TOEGANGSHEK in opdracht van de Rotterdamm..

Kaart & Routeplanner