Maarheze, garage annex dienstwoning in Wassenaar

Rijksstraatweg 669
2245CB Wassenaar

Architect: J.J. Brandes Brandes, J.J. J.J. Brandes

Beschrijving van Maarheze, garage annex dienstwoning

Inleiding complexonderdeel 4 De bij de historische buitenplaats Maarheeze behorende GARAGE annex DIENSTWONING is gebouwd in 1914 naar tekeningen van de Haagse architect J.J.(Co) Brandes. Omschrijving Pand op T-vormige plattegrond van een bouwlaag onder een samengesteld geknikt schild-zadeldak met leien in Maasdekking. De dakschilden zijn evenals bij het landhuis aan de onderzijde concaaf gebogen en steken over. De symmetrische voorgevel (west) van de korte poot van de T heeft een breed middenrisaliet onder gebroken schilddak. In het risaliet een grote garagdeur tussen twee zijlichten en in het dakschild een grote houten dakkapel onder steekkap. Aan weerszijden van het risaliet drieruits vensters hoog in de gevel. Het risalerende rechter deel van de linker zijgevel (noord) bevat twee houten paneeldeuren, waarvan de rechter de entree tot de bovenwoning vormt. Links in gevel een tweede garagdeur en houten paneeldeur van de werkkast. Op het dak drie decoratief gemetselde schoorstenen. Waardering Garage annex dienstwoning uit 1914 van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en stedebouwkundige waarde - vanwege de stilistische en functionele samenhang met het huis en de overige complex onderdelen van de buitenplaats Maarheeze - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur op de begane grond - als onderdeel van de historische buitenplaats Maarheeze. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)