Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Maarheze, tuin- en parkaanleg in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 675
2245CB Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1917
Architect: D.F. Tersteeg Tersteeg, D.F. D.F. Tersteeg


Beschrijving van Maarheze, tuin- en parkaanleg

Inleiding complexonderdeel 2 De TUIN- EN PARKAANLEG behorende bij de historische buitenplaats Maarheeze is te onderscheiden in een geometrische tuinaanleg bij het landhuis Maarheeze met terrassen en gemetselde muurtjes in de trant van de Nieuw Architectonische tuinstijl. Deze dateert uit ca. 1917 en is ontworpen door de tuinarchitect D.F. Tersteeg. En daarnaast een omringende 19de-eeuwse parkaanleg, die oorspronkelijk behoorde tot het landgoed Clingendael. Deze is compositorisch bij de tuin betrokken. Objectomschrijving De geometrische tuin voor de westgevel heeft een symmetrische aanleg. Direct voor de gevel een hoog terras afgeschermd door een gemetselde muur. Ter hoogte van het middenrisaliet in de gevel springt het terras naar voren en hier bevindt zich op het niveau van de tuin in de muur een betegelde fontein met spuwers onder een rondboog. Aan weerszijden daarvan leiden twee trappen van het hoge terras naar twee lager gelegen terrassen en vandaar gaan trappen de eigenlijke tuin in. Vierkant gazon met in het midden een vierkante vijverpartij. Laag meanderend gemetseld muurtje rond het gazon. Het landschapspark fungeert als coulis en geeft de aanleg beslotenheid. Waardering Tuin- en parkaanleg van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, tuinhistorische en ensemblewaarde - vanwege de hoge kwaliteit van het tuinontwerp dat een representatief voorbeeld is binnen het oeuvre van de tuinarchitect D.F. Tersteeg - vanwege de hoge mate van gaafheid en herkenbaarheid van de tuinaanleg - vanwege de bijzondere historisch-ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen van de buitenplaats Maarheeze met name het landhuis en het omringende, voormalige park Clingendaal (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524618
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Maarheze, tuin- en parkaanleg in Wassenaar

Maarheeze, woonhuis

Rijksstraatweg 675
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Het bij de historische buitenplaats Maarheeze behorende WOONHUIS van het type landhuis is gebouwd in 1914 naa..

Maarheeze, toegangshek in de trant van de Amsterdamse School

Rijksstraatweg 675
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 TOEGANGSHEK behorend bij de historische buitenplaats Maarheeze gebouwd in 1914 in de trant van de Amsterdamse ..

Maarheze, garage annex dienstwoning

Rijksstraatweg 669
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 De bij de historische buitenplaats Maarheeze behorende GARAGE annex DIENSTWONING is gebouwd in 1914 naar teke..

Landhuis met garage

Van der Oudermeulenlaan 4
Wassenaar
Inleiding WOONHUIS met GARAGE van het type landhuis is in 1928 door de Haagse architect H. Wouda ontworpen in Zakelijk Expressionistische s..

Villa met garage, tuinaanleg en toegangshek in expressionistische landhuistijl

Van der Oudermeulenlaan 11
Wassenaar
Inleiding WOONHUIS van het type villa met inpandige GARAGE uit 1927 en bijbehorende TUINAANLEG en TOEGANGSHEK in opdracht van de Rotterdamm..

Kaart & Routeplanner