Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Beukenhage, dienstwoning in Wassenaar

Woonhuis

Paauwlaan 1
2243AA Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1913
Architect: Meijers en Molema


Beschrijving van Villa Beukenhage, dienstwoning

Inleiding complexonderdeel 2 DIENSTWONING met MUUR en TOEGANGSHEK behorende bij villa Beukenhage, gebouwd in 1913 door architecten Meijers en Molema in ambachtelijk traditionele stijl. De dienstwoning bevatte oorspronkelijk ook een garage, waarvan slechts de openslaande deuren nog herkenbaar zijn. De dienstwoning is gelegen rechts van de oprijlaan naar het landhuis. N.B. alle venster van de dienstwoning zijn hetzij voorzien van voorzetvenster, hetzij vernieuwd en deels vereenvoudigd. Aan achterzijde dienstwoning bevindt zich een eenlaags aanbouw die niet voor bescherming in aanmerking komt. Omschrijving Tweelaags woonhuis op rechthoekige plattegrond, onder zadeldak met steekkkap midden boven langsgevel. Dekking van grauwe pannen. Begane grond gemetseld in baksteen in kruisverband, eerste verdieping wit, gepleisterd. Aan de dienstwoning vastgemetseld een muur. Boven muur, tussen penanten ijzeren hekwerk. Voorgevel, langsgevel met twee grote dubbele inrijdeuren en enkele houten deur met enkelruits bovenlicht. Op verdieping vier openslaande vensters met luiken en met bovenlicht met roedenverdeling. In top onder steekkap engelenvenster. Zijgevel met twee vensters op begane grond en twee venster in top , die voorzien zijn van luiken. Waardering De dienstwoning met muur en toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, en de situationele waarde als dienstwoning bij het landgoed Beukenhage. Verder vanwege de markering van de toegang tot de villa. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524615
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Beukenhage, dienstwoning in Wassenaar

Villa Beukenhage

Rijksstraatweg 426
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van het complex Beikenhage vormt de VILLA die architecten Meijers en Molema (Den Haag) in 1913 ..

De Pauwhof

Paauwlaan 2a
Wassenaar
Inleiding LANDHUIS 'De Pauwhof' is 1912 door de architect Jos Th.J. Cuypers (1861-1949) gebouwd in Traditionalistiche trant, geïnspireer..

De Pauwhof, garage

Paauwlaan 2a
Wassenaar
Inleiding Bij het landhuis 'De Pauwhof' behorende GARAGE (ook genaamd: auto-remise), uit 1912 in stijl in Traditionalistiche trant door de..

De Pauwhof, prieel

Paauwlaan 2a
Wassenaar
Inleiding Bij het landhuis 'De Pauwhof' behorend Empire PRIEEL uit 1912. Het prieel ligt ten westen van de dienstwoning, Rijksstraatweg 44..

De Pauwhof, brug

Paauwlaan 2a
Wassenaar
Inleiding Bij het landhuis 'De Pauwhof' behorende vlakke BRUG uit het midden van de 19de eeuw, die oorspronkelijk deel uitmaakte van de bu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Beukenhage, dienstwoning in Wassenaar

Foto's (1)