Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oud Clingendaal, parkaanleg in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Oud Clingendaal 1
2245CH Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1868


Beschrijving van Oud Clingendaal, parkaanleg

Inleiding complexonderdeel 3 In Landschapsstijl uitgevoerde PARKAANLEG behorende bij de historische buitenplaats Oud Cingendaal, daterend uit 1868 waarbij gebruik werd gemaakt van de reeds aanwezige duinbossen en formele achttiende eeuwse tuinaanleg. Omschrijving Het perceel dat in oorsprong bij de buitenplaats hoorde wordt doorsneden door een oprijlaan die is beplant met beuken en eindigt in een keerlus voor het huis. Het voorplein is in een halve cirkelvorm eveneens beplant met beuken. Het zuid-westelijke deel van het park wordt grotendeels in beslag genomen door een grote open weide die deels in gebruik is als kwekerij. Ten noordoosten van het landhuis is een groot gazon aangelegd dat begrensd wordt door een bosschage met een waterpartij die in verbinding staat met de aftakking van de Veenwatering (noord-west). Langs de noord-oostelijke grens is het gazon omgeven door een rododendronhaag, naaldbomen en eiken. Zuidoostelijk van het gazon een niervormige vijver met twee eilanden waarop behalve rododendrons, volwassen bomen staan. De vijver staat in verbinding met de aftakking van de Veenwatering. Het terras aan de zuid-oostzijde van het huis gaat over in het gazon dat vervolgens opgaat in het vlakke polderlandschap van de Veenzijdse polder. Ten noordwesten van het terras is een bijzondere, smalle langgerekte vijver aangelegd. Waardering De parkaanleg van de historische buitenplaats Oud Clingendaal is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en tuinarchitectuurhistorische waarde als gaaf en herkenbaar voorbeeld van een van een park in Landschapsstijl uit de tweede helft van de 19e eeuw. Het park heeft ensemblewaarde vanwege de historisch ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen. Het park is van stedebouwkundig belang als onderdeel van de reeks buitenplaatsen aan weerszijden van de Rijksstraatweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524600
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oud Clingendaal, parkaanleg in Wassenaar

Oud Clingendaal, woonhuis

Oud Clingendaal 1
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van de historische buitenplaats Oud Clingendaal wordt gevormd door het WOONHUIS van het type la..

Oud Clingendaal, hek

Oud Clingendaal 1
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 HEK behorende bij de historische buitenplaats Oud Clingendaal is gelegen halverwege de oprijlaan. Omschrij..

Oud Clingendaal, dienstgebouwen

Oud Clingendaal 2
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 Het gefaseerd tot stand gekomen U-vormig complex van DIENSTGEBOUWEN, behorend bij de historische buitenplaats ..

Boerderij, met dubbele topgevel. Dwarshuis met opkamer, gepleisterd, halve luiken

Het Kerkehout 103
Wassenaar
Boerderij, met dubbele topgevel. Dwarshuis met opkamer, gepleisterd, halve luiken 17e eeuw.

Maarheeze, woonhuis

Rijksstraatweg 675
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Het bij de historische buitenplaats Maarheeze behorende WOONHUIS van het type landhuis is gebouwd in 1914 naa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oud Clingendaal, parkaanleg in Wassenaar

Foto's (1)