Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Frisiastate, portierswoning in Wassenaar

Woonhuis

Lindelaan 8
2243BS Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1910
Architect: Z. Hoek en J.T. Wouters Hoek, Z. Z. Hoek en J.T. Wouters


Beschrijving van Frisiastate, portierswoning

Inleiding complexonderdeel 3 (Voormalige) PORTIERSWONING, behorend bij de buitenplaats Frisiastate, gebouwd in Nieuw Historiserende stijl met invloed van de Neo-Hollandse Renaissance en de Engels Landhuisstijl. Het pand kwam in opdracht van de heer E.P. Monchy naar tekeningen van architecten Z. Hoek en J.T. Wouters in 1910 gereed. Omschrijving Het éénlaagse pand heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken in rode baksteen in kruisverband boven een plint van grauwe baksteen. De gevels zijn voorzien van zandstenen sierbanden en -blokken. Het samengestelde mansarde-zadeldak is belegd met leien in Maasdekking. Kruisvensters en dubbele vensters met roedenverdeling onder strekken met natuurstenen aanzetstenen en luiken met zandlopermotief. De entree met eenvoudige paneeldeur bevindt zich in de oostgevel, rechts van een opgaand risaliet met dubbel zoldervenster onder latei. De topgevel van de risaliet is voorzien van een zandstenen afdeklijst. Waardering De uit 1910 daterende (voormalige) portierswoning, behorend bij het landhuis Frisistate, is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - als historisch-functioneel onderdeel van het complex, gebouwd naar analogie van een historische buitenplaats. - vanwege de Nieuw Historiserende bouwstijl met invloed van de Neo-Hollandse Renaissance en de Engelse Landhuisstijl, identiek aan die van het landhuis. Het pand is nagenoeg gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. - vanwege de hoge ensemblewaarde als historisch-functuioneel en stilistisch onderdeel van het complex Frisistate en vanwege de beeldbepalende situering aan de basse-court. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524596
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Frisiastate, portierswoning in Wassenaar

Frisiastate, koetshuis

Lindelaan 8
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 KOETSHUIS, behorend bij de buitenplaats Frisiastate, in Nieuw Historiserende stijl met invloed van de Neo-Holl..

Arcadia, tuinmanswoning

Groen van Prinstererlaan 2
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 De uit 1921 stammende TUINMANSWONING behorend bij de buitenplaats Arcadia is door A.C.J. Achilles gebouwd in e..

Frisiastate, landhuis

Lindelaan 2
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 LANDHUIS Frisiastate gebouwd in Nieuw Historiserende stijl met invloed van de Neo-Hollandse Renaissance en de ..

Frisiastate, Moestuin met muur

Lindelaan 2
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 MOESTUIN met 19de-eeuwse MUUR behorend bij de buitenplaats Frisiastate. Oorspronkelijk behoorde de moestuin bi..

Arcadia, woonhuis

Schouwweg 87
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van de buitenplaats Arcadia wordt gevormd door het WOONHUIS van het type landhuis dat in 1917 i..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)