Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Vrije Blick: koetshuis in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Hertelaan 15
2243EK Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1917
Architect: W.A. Lensvelt


Beschrijving van De Vrije Blick: koetshuis

Inleiding complexonderdeel 5 (Voormalig) KOETSHUIS in Engelse Landhuisstijl, oorspronkelijke behorend bij landhuis De Vrije Blick, in 1917 gebouwd naar ontwerp van de architect W.A. Lensvelt. De zuidwestzijde van het plein dat aan drie zijden door het gebouw wordt omsloten is afgescheiden met een laag gemetseld muurtje. De doorgang wordt geflankeerd door twee gietijzeren lantaarns op hekpijlers. Omschrijving Groot symmetrisch samengesteld pand van één bouwlaag op U-vormige plattegrond waarin oorspronkelijk het koetshuis en twee dienstwoningen waren ondergebracht. De (deels afgewolfde) zadeldaken hebben een uitzwenkende dakvoet en zijn met rode leipannen gedekt. In de as van deze doorgang een middenrisaliet met afgeknotte topgevel onder een steekkap met wolfeind. In de risaliet twee grote dubbele inrijdeuren met roedenverdeelde bovenlichten onder een rondboog. Aan weerszijden van de garagedeuren, een enkele deur tussen gekoppelde drieruits vensters en recht boven de deur een dakkapel onder schilddak. Het dak boven deze vleugel wordt bekroond door een achtkantige lantaarn met korfbogen onder een koepeldakje. De dwarsvleugels van de (voormalige) dienstwoningen zijn identiek ingedeeld. De eindgevels (zuidwest) bestaan uit afgeknotte topgevels onder wolfeinden. Op de begane grond een driezijdige erker onder uitzwenkend dakje met rode leipannen en daarboven een driedelig venster. De gevels aan het plein hebben een symmetrische indeling: een hoog opgaand middenrisaliet onder steekkap met op de begane grond een deur tussen twee vierkante venstertjes. In de aan weerszijden iets uitzwenkende geveltop een dubbel zesruits venster. Aan weerszijden van de risaliet samengestelde vensterpartijen en in het dakschild dakkapellen onder schilddakjes. De achtergevels van de woningen hebben een vergelijkbare symmetrische indeling met hoog opgaand middenrisaliet onder steekkap. Op de nokken van beide woonhuizen twee grote schoorstenen. Waardering Het (voormalige) uit 1917 daterende koetshuis van De Vrije Blick is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - als representatief onderdeel van een landhuis met bijgebouwen, naar analogie van historische buitenplaatsen, kenmerkend voor de eerste fase in de ontwikkeling van Wassenaar tot villadorp. - wegens de stilistische samenhang met het landhuis en de gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het (voormalige) koetshuis heeft ensemblewaarde vanwege de historisch ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen van de Vrije Blick. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524592
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Vrije Blick: koetshuis in Wassenaar

De Vrije Blick: portierswoning

Hertelaan 11
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 PORTIERSWONING in een sobere Engelse Landhuisstijl, behorend bij het landhuis De Vrije Blick, gebouwd in 1917 ..

De Vrije Blick: toegangshek

Hertelaan 11
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 TOEGANGSHEK uit 1917 in Traditioneel Ambachtelijke stijl, behorend bij het landhuis De Vrije Blick dat ontworp..

De Vrije Blick: landhuis

Hertelaan 14
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 LANDHUIS De Vrije Blick, in Engelse Landhuisstijl in 1917 gebouwd naar ontwerp van W.A. Lensvelt. Oorspronkeli..

De Vrije Blick: tuin- en parkaanleg met tuinkoepeltje

Hertelaan 14
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 De bij het landhuis De Vrije Blick behorende TUIN- en PARKAANLEG met TUINKOEPELTJE is aangelegd in Gemengde Tu..

Duinauwe Landhuis Duinauwe

Groot Haesebroekseweg 12
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 WOONHUIS van het type landhuis, genaamd 'Duinauwe', is in 1911 ontworpen door de architect A. Broese van Groen..

Kaart & Routeplanner