Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groot Haesebroek, historische tuin- en parkaanleg in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Groot Haesebroekseweg 44
2243ED Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1800-1900


Beschrijving van Groot Haesebroek, historische tuin- en parkaanleg

Inleiding complexonderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorend bij de historische buitenplaats Groot Haesebroek is in twee delen te onderscheiden: het negentiende eeuwe park in Landschapsstijl en de vroeg-twintigste-eeuwse tuin in Nieuw Architectonische tuinstijl. Omschrijving Het 19de-eeuwse park in Landschapsstijl is aangelegd met een weids gazon en diverse solitaire bomen..... Ten zuidwesten van het huis ligt een rechthoekige, symmetrische aangelegde tuin in Nieuw Architectonische stijl omgeven door geschoren taxusbomen. Vanaf het gemestelde terras is de tuin via gemetselde treden bereikbaar. Een grindpad scheidt het terras van een rechthoekig gazon. In het gazon, ter breedte van de zuidwestgevel, bevond zich oorspronkelijk een vijver. Op het gazon staan verschillende geschoren taxusbomen in diverse vormen. Waardering De historische tuin- en parkaanleg is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, tuinhistorische en ensemblewaarde - als karakteristieke en typische aanleg in gemengde stijl, waarvan een groot deel van de oorspronkelijke monumentale beplanting in tact is; - vanwege de ruimtelijke samenhang van het park en het landhuis met de daarom heen gelegen formele tuin in de Nieuwe Architectonische tuinstijl - vanwege de gaafheid in hoofdvorm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524584
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groot Haesebroek, historische tuin- en parkaanleg in Wassenaar

Groot Haesebroek, woonhuis

Groot Haesebroekseweg 44
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van de historische buitenplaats Groot Haesebroek wordt gevormd door het WOONHUIS van het type l..

Groot Haesebroek, moestuinensemble met kas en tuinmuur

Groot Haesebroekseweg 44
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 MOESTUINENSEMBLE met vroeg twintigste-eeuwse KAS en TUINMUUR behorend bij de historische buitenplaats Groot Ha..

Groot Haesebroek, toegangshek

Groot Haesebroekseweg 44
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 TOEGANGSHEK, behorend bij de historische buitenplaats Groot Haesebroek gebouwd in 1928-1929 in de stijl van he..

Baldershage

Duinweg 14
Wassenaar
Inleiding Het in 1915 gebouwde WOONHUIS van het type landhuis met aangebouwde GARAGE, bijbehorende TERRASAANLEG en twee HEKPIJLERS, genaam..

Wilhelminaplein, plantsoenaanleg

Wilhelminaplein
Wassenaar
Inleiding PLANTSOENAANLEG, uitgevoerd op het druppelvormige Wilhelminaplein in ca. 1915 naar ontwerp van architect Johs. Mutters in Decorat..

Kaart & Routeplanner

Route naar Groot Haesebroek, historische tuin- en parkaanleg in Wassenaar