Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groot Haesebroek, woonhuis in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Groot Haesebroekseweg 44
2243ED Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1928-1929
Architect: Henry Van de Velde Velde, Henry, Van de Henry Van de Velde

(1 recensie)

Beschrijving van Groot Haesebroek, woonhuis

Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van de historische buitenplaats Groot Haesebroek wordt gevormd door het WOONHUIS van het type landhuis van architect Henri van de Velde, gebouwd in 1928-1929 in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Omschrijving Monumentaal onderkelderd woonhuis dat zich kenmerkt door de ten opzichte van elkaar zowel in hoogte als gevellijn verspringende bouwmassa's met afgeronde hoeken en platte daken. Het pand heeft merendeels twee bouwlagen, die echter t.o.v. elkaar in hoogte verschillen. Op hoek NO-NW-gevel een eenlaags deel, evenals in het midden van de ZO-gevel. Aldaar voorzien van balkon met iet uitgemetselde balustrade. Entreepartij in NO-gevel eveneens in eenlaags deel. De gevels zijn opgetrokken uit gele baksteen in halfsteensverband met diepliggende voegen. Rollagen boven vensters, entreepartijen en ter hoogte van de lekdorpels. Liggende en staande rechthoekige en vierkante vensters met stalen ramen. Zuidoost-gevel is symmetrisch van opzet en bestaat uit tweelaags hoekpaviljoens, die op de hoeken weer iets lager zijn. Ertussen eenlaags middendeel met uitspringend balkon dat iets uitgemetselde balustrade heeft. Geheel voor hoger tweelaags deel. Voor zuidwestgevel een gemetseld terras, vanaf de tuin toegankelijk middels trap van vier treden. In de noordoostgevel bevindt zich de hoofdentree, in iets terugliggend eenlaags bouwdeel. Entreepartij wordt gekenmerkt door hoge natuurstenen plint in de gevel en natuurstenen omlijsting van de deur. Boven de entreepartij een zware luifel met glazen koepels. Metalen deuren met glas, met aan weerszijden lantaarns met melkglas. In het eenlaags gedeelte van de noordwestgevel dubbel openslaande eenruits houten garagedeuren. Rechts ervan een tweelaags gedeelte met dienstvertrekken. Ook hierin garagedeuren. In het midden van het tweelaags gedeelte een entree met erboven smalle verticale vensters. Waardering Woonhuis van het type landhuis van de historische buitenplaats Groot Haesebroek is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarde: - als voorbeeld van het Nieuwe Bouwen naar ontwerp van de Belgische architect Henry van de Velde; - als woonhuis van de Kröller-Müllers; - vanwege de gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering; - vanwege de ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524583
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen (1)

Groot Haesebroek, woonhuis
4
Recensie door: ()
waarschijnlijk is huize Haesbroec onstaan rond 1250 en heeft Ridder Florens Gael (Ghale) Haesbroec deze laten bouwen, hij was een van mijn directe voorouders.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groot Haesebroek, woonhuis in Wassenaar

Groot Haesebroek, historische tuin- en parkaanleg

Groot Haesebroekseweg 44
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorend bij de historische buitenplaats Groot Haesebroek is in twee delen te ..

Groot Haesebroek, moestuinensemble met kas en tuinmuur

Groot Haesebroekseweg 44
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 MOESTUINENSEMBLE met vroeg twintigste-eeuwse KAS en TUINMUUR behorend bij de historische buitenplaats Groot Ha..

Groot Haesebroek, toegangshek

Groot Haesebroekseweg 44
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 TOEGANGSHEK, behorend bij de historische buitenplaats Groot Haesebroek gebouwd in 1928-1929 in de stijl van he..

Baldershage

Duinweg 14
Wassenaar
Inleiding Het in 1915 gebouwde WOONHUIS van het type landhuis met aangebouwde GARAGE, bijbehorende TERRASAANLEG en twee HEKPIJLERS, genaam..

Wilhelminaplein, plantsoenaanleg

Wilhelminaplein
Wassenaar
Inleiding PLANTSOENAANLEG, uitgevoerd op het druppelvormige Wilhelminaplein in ca. 1915 naar ontwerp van architect Johs. Mutters in Decorat..

Kaart & Routeplanner

Route naar Groot Haesebroek, woonhuis in Wassenaar