Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Voorlinden, koetshuis in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Buurtweg 88 a
2244AG Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1912/1921


Beschrijving van Landgoed Voorlinden, koetshuis

Inleiding complexonderdeel 7 Het (voormalig) KOETSHUIS met inpandige dienstwoning behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden, is gebouwd in 1912 in in Engelse Cottagestijl. Het koetshuis is in 1921 door Swaneveld en Bos aan de westzijde uitgebreid met een stalgebouw, waardoor het oorspronkelijke winkelhaakvormige gebouw een U-vormige plattegrond gekregen. Omschrijving Koetshuis van één bouwlaag op U-vormige plattegrond onder schilddaken met rode leipannen. De in rode baksteen opgetrokken gevels zijn gedeeltelijk aangesmeerd met ruw pleisterwerk. Recht gesloten draaivensters met kleine roedenverdeling. Symmetrische voorgevel (oost) met grote dubbele inrijdeur en halfrond bovenlicht onder rondboog (doorrit) in een midddenrisaliet onder afgewolfde steekkap. In de westgevel aan de binnenplaats een identieke grote dubbele deur van de doorrit en twee vensters. Aan weerszijden van de risaliet aan elke kant twee vensters en in het dakschild vier dakkapellen in de vensterassen. In de zuidgevel aan de binnenplaats een opgeklampte staldeur met zijlicht in een iets uitgebouwd portaal onder doorgetrokken dakschild. Tweede entree onder hooiluik in dakkapel. De noordgevel is nagenoeg blind op enkele kleine stalramen direct onder de overkragende gootlijst na. Hoog opgaand risaliet met deur en bovenin een samengesteld, om de hoek lopend, venster met kleine roedenverdeling. De geveltop van de risaliet onder steekkap is bekleed met gepotdekseld hout. INTERIEUR. De oorspronkelijke indeling van het koetshuis is grotendeels bewaard gebleven. In de vleugel met de doorrit een tuigkamer met hoge wandbetimmering waarin een tuigkast en schouw met spiegel zijn opgenomen. In het stalgedeelte betegelde wanden (stermotief omsingeld door riemmotief) en orginele paardenboxen met houten schotten en ijzeren traliewerk, afgesloten door gietijzeren kolommetjes met koperen knop. Waardering Het uit 1912 daterende koetshuis is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en stedebouwkundige waarde als historisch functioneel en ruimtelijke onderdeel van de buitenplaats Voorlinden en vanwege de Engelse Cottagestijl. Het pand is nagenoeg gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, zowel uit- als inwendig. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524574
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Landgoed Voorlinden
Huis Voorlinden
Huis Voorlinden
Locatie Buurtweg 90, Wassenaar, Nederland
Algemeen
Stijl Engelse Landhuisstijl
Gebouwd in 1912
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  524569
De vijver
De vijver
Op de kaart van 1839
Op de kaart van 1839

Landgoed Voorlinden ligt in Wassenaar in Zuid-Holland. Het goed is veertig hectare groot en ligt tussen Wassenaar en de duinen van de Noordzeekust. Het gebied wordt gekenmerkt door bos, waterpartijen en weide. Landgoed Voorlinden is toegankelijk voor wandelaars maar honden moeten aan de lijn vanwege het wild dat op het landgoed leeft.

Geschiedenis

In 1584 duikt de naam ‘Voorlinden’ voor het eerst op. In de periode 1803-1835 wordt op deze plek een park in landschapsstijl aangelegd, naar ontwerp uit 1804 van tuinarchitect Johan David Zocher Sr. en uitgevoerd sinds 1834 door zijn zoon Jan David Zocher.[1] In 1824 werd het huis gekocht door Mr. C.Th. Elout, destijds Minister van Staat. Het huis lag toen ten westen van de oprijlaan, de moestuinen op het huidige parkeerterrein.

Wanneer Voorlinden in 1912 in handen van jonkheer Ir. Hugo Loudon komt, geeft hij opdracht tot het bouwen van het huidige landhuis naar ontwerp van de Britse architect R.J. Johnston. Het is een kopie van het huis waar Loudons Engelse echtgenote was opgegroeid. Hij liet ook enkele kleine huisjes bouwen voor zijn personeel, waaronder 'Klein Voorlinden' links van de oprit. Het interieur van het huis ademde een koloniale sfeer met veel hout, grote luchters en acht haarden. Ook de omliggende tuin, met de kenmerkende geometrische indeling en gemetselde terrassen, is door Johnston ontworpen.

In dezelfde periode reorganiseerde Leonard Springer het landschapspark, om dit weer aan te laten sluiten bij het nieuwe landhuis. Springer heeft in zijn plan zowel inheemse als exotische bomen gebruikt die rond 1913 zijn aangeplant. De niet inheemse en bijzondere bomen zijn vooral geplant in het park, langs de paden en aan de randen van het open veld; met name op zichtlocaties, los van het achterliggende, meer natuurlijke, bos. De bijzondere bomen zijn vooral toegepast als accent (zoals de moerascipres langs de toegangsweg en trompetboom en zilveresdoorn in de noordwestelijk rand), in boomgroepen (zoals de moerascipres in de boomgroep langs de oprijlaan), als structuurverrijking en als overgang naar een meer 'natuurlijke' sfeer. Aanleg van exotische heesterbeplanting werd gebruikt als ondergroei en als structuurverrijking.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitse bezetters het huis, dat licht beschadigd werd door een V2 raket. Daarna woonden er Canadese officieren. In 1950 huurde de PTT het huis en gebruikte het als opleidings- en conferentiecentrum. In 1999 werd het huis gerestaureerd, waarvoor speciaal Engelse dakdekkers kwamen om nieuwe Engelse dakpannen aan te brengen. Het huis, het toegangshek, de garage en de dubbele dienstwoningen zijn rijksmonumenten.

Van 2003 tot juni 2013 was het huis te huur voor evenementen.

Museum Voorlinden

Voorlinden is sinds 2011 eigendom van kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh. Sinds 2013 werd op het terrein gebouwd aan Museum Voorlinden, dat op 11 september 2016 openging voor het publiek.[2] In het Huis Voorlinden werd het museumrestaurant ondergebracht. Op het terrein werden 270 parkeerplaatsen aangelegd.Monumenten in de buurt van Landgoed Voorlinden, koetshuis in Wassenaar

Landgoed Voorlinden, koetsierswoning in Engelse Cottagestijl

Buurtweg 88
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 8 De (voormalige) KOETSIERSWONING behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden, is gebouwd in 1912 in Eng..

Landgoed Voorlinden, hek

Buurtweg 90
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 13 Bij de historische buitenplaats Voorlinden behorend HEK uit omstreeks 1913 in Ambachtelijk Traditionele stijl..

Landgoed Voorlinden, woonhuis

Buurtweg 90
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Het WOONHUIS van het type landhuis behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden is in 1912 gebouwd naa..

Landgoed Voorlinden, pomphuis

Buurtweg 90
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 9 Het POMPHUIS, behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden, is gebouwd in 1912 in Cottagestijl. In het ..

Landgoed Voorlinden, historische tuin- en parkaanleg

Buurtweg 90
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG in Gemengde Tuinstijl behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden. Oms..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Voorlinden, koetshuis in Wassenaar