Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Voorlinden, portierswoning in Wassenaar

Woonhuis

Buurtweg 86
2244AG Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1912
Architect: R.J. Johnston Johnston, R.J. R.J. Johnston


Beschrijving van Landgoed Voorlinden, portierswoning

Inleiding complexonderdeel 4 PORTIERSWONING behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden is gebouwd in 1912 in Engelse Cottagestijl naar ontwerp van de architect R.J. Johnston in opdracht van Jhr H. Loudon. De dienstwoning ligt aan de Buurtweg, bij het begin van de oprijlaan. Omschrijving Eénlaags woonhuis op plattegrond van een Latijns kruis onder een samengesteld afgewolfd zadel-schilddak met rode Engelse daktegels. De noklijn van de schilddaken is lager dan die van het wolfdak. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in Vlaams verband. Enkele en samengestelde vensters met kleine roedenverdeling. Aan de oostgevel (straatzijde) een sterk risalerend bouwdeel met afgesnoten hoeken onder schilddakje. Drieledige hoekvensters met roedenverdeling. De ingangspartij met zijlichten bevindt zich in de zuidgevel die grenst aan de oprijlaan naar het landhuis. Op het dak een forse rechthoekige schoorsteenpartij. Het huis is via een gemetselde poort met houten deur verbonden met de hekpijlers aan weerszijden van de oprijlaan. Waardering De uit 1912 daterende portierswoning is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch functioneel onderdeel van de buitenplaats Voorlinden en vanwege de Engelse Cottagestijl en gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De portierswoning heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen en de beeldbepalende situering aan de Buurtweg als entree tot de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524572
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Landgoed Voorlinden
Huis Voorlinden
Huis Voorlinden
Locatie Buurtweg 90, Wassenaar, Nederland
Algemeen
Stijl Engelse Landhuisstijl
Gebouwd in 1912
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  524569
De vijver
De vijver
Op de kaart van 1839
Op de kaart van 1839

Landgoed Voorlinden ligt in Wassenaar in Zuid-Holland. Het goed is veertig hectare groot en ligt tussen Wassenaar en de duinen van de Noordzeekust. Het gebied wordt gekenmerkt door bos, waterpartijen en weide. Landgoed Voorlinden is toegankelijk voor wandelaars maar honden moeten aan de lijn vanwege het wild dat op het landgoed leeft.

Geschiedenis

In 1584 duikt de naam ‘Voorlinden’ voor het eerst op. In de periode 1803-1835 wordt op deze plek een park in landschapsstijl aangelegd, naar ontwerp uit 1804 van tuinarchitect Johan David Zocher Sr. en uitgevoerd sinds 1834 door zijn zoon Jan David Zocher.[1] In 1824 werd het huis gekocht door Mr. C.Th. Elout, destijds Minister van Staat. Het huis lag toen ten westen van de oprijlaan, de moestuinen op het huidige parkeerterrein.

Wanneer Voorlinden in 1912 in handen van jonkheer Ir. Hugo Loudon komt, geeft hij opdracht tot het bouwen van het huidige landhuis naar ontwerp van de Britse architect R.J. Johnston. Het is een kopie van het huis waar Loudons Engelse echtgenote was opgegroeid. Hij liet ook enkele kleine huisjes bouwen voor zijn personeel, waaronder 'Klein Voorlinden' links van de oprit. Het interieur van het huis ademde een koloniale sfeer met veel hout, grote luchters en acht haarden. Ook de omliggende tuin, met de kenmerkende geometrische indeling en gemetselde terrassen, is door Johnston ontworpen.

In dezelfde periode reorganiseerde Leonard Springer het landschapspark, om dit weer aan te laten sluiten bij het nieuwe landhuis. Springer heeft in zijn plan zowel inheemse als exotische bomen gebruikt die rond 1913 zijn aangeplant. De niet inheemse en bijzondere bomen zijn vooral geplant in het park, langs de paden en aan de randen van het open veld; met name op zichtlocaties, los van het achterliggende, meer natuurlijke, bos. De bijzondere bomen zijn vooral toegepast als accent (zoals de moerascipres langs de toegangsweg en trompetboom en zilveresdoorn in de noordwestelijk rand), in boomgroepen (zoals de moerascipres in de boomgroep langs de oprijlaan), als structuurverrijking en als overgang naar een meer 'natuurlijke' sfeer. Aanleg van exotische heesterbeplanting werd gebruikt als ondergroei en als structuurverrijking.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitse bezetters het huis, dat licht beschadigd werd door een V2 raket. Daarna woonden er Canadese officieren. In 1950 huurde de PTT het huis en gebruikte het als opleidings- en conferentiecentrum. In 1999 werd het huis gerestaureerd, waarvoor speciaal Engelse dakdekkers kwamen om nieuwe Engelse dakpannen aan te brengen. Het huis, het toegangshek, de garage en de dubbele dienstwoningen zijn rijksmonumenten.

Van 2003 tot juni 2013 was het huis te huur voor evenementen.

Museum Voorlinden

Landgoed Voorlinden gezien vanuit Museum Voorlinden

Voorlinden is sinds 2011 eigendom van kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh. Sinds 2013 werd op het terrein gebouwd aan Museum Voorlinden, dat op 11 september 2016 openging voor het publiek.[2] In het Huis Voorlinden werd het museumrestaurant ondergebracht. Op het terrein werden 270 parkeerplaatsen aangelegd.



Monumenten in de buurt van Landgoed Voorlinden, portierswoning in Wassenaar

Landgoed Voorlinden, hekpijlers

Buurtweg 86
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 HEKPIJLERS behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden gebouwd in 1912 in Traditioneel Ambachtelijke s..

Coromote, koetshuis/garage met dienstwoning

Buurtweg 89
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 KOETSHUIS/GARAGE met DIENSTWONING (2), behorend bij het landhuis 'Coromote', dat in 1924 gebouwd is naar ontwe..

Coromote, toegangshek

Buurtweg 91
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 TOEGANGSHEK (3), behorend bij het landhuis 'Coromote', uit 1924 en staand aan de Buurtweg in de middenas van h..

Coromote: terrasaanleg

Buurtweg 91
Wassenaar
Inleiding De TERRASAANLEG (4), onderdeel van het complex Coromote, sluit aan op de achtergevel van het woonhuis en werd aangelegd in 1924 ..

Coromote, woonhuis

Buurtweg 87
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Het WOONHUIS (1) van het type landhuis, hoofdonderdeel van het complex Coromote, in Nieuw Historiserende stijl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Voorlinden, portierswoning in Wassenaar