Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Voorlinden, woonhuis in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Buurtweg 90
2244AG Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1912
Architect: R.J. Johnston Johnston, R.J. R.J. Johnston


Beschrijving van Landgoed Voorlinden, woonhuis

Inleiding complexonderdeel 1 Het WOONHUIS van het type landhuis behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden is in 1912 gebouwd naar een ontwerp van de architect R.J. Johnston in Engelse Landhuisstijl in opdracht van Jhr. H. Loudon. Kenmerkende elementen als de baywindows, de kleine roedenverdeling in de vensters en de forse decoratief gemetselde schoorstenen bepalen in hoge mate het 'Engelse' silhouet van het landhuis. Inwendig zijn de vertrekken naar Engels voorbeeld gegroepeerd rond een centrale 'hall' met trappenhuis. Omschrijving Het onderkelderde pand telt twee bouwlagen en een kapverdieping op een L-vormige plattegrond met diverse erkers en risalieten. De dienstvleugel aan de noord- en westzijde van het gebouw telt één bouwlaag en twee verdiepingen onder de kap. De steile dakschilden van het grote samengestelde omgaande schilddak met zakgoot en de steekkappen zijn gedekt met rode leipannen. Rondom een overstekende gootlijst. De gevels zijn opgetrokken in donkerrode baksteen en verlevendigd met vakken in lichtrode baksteen waarmee ook gevelopeningen en hoeken zijn geaccentueerd. In de rechthoekige vensters, deels uitgevoerd met kruiskozijn, en glasdeuren kleine roedenverdeling. Tegen de gevels en op het dak staan enkele forse schoorstenen. De symmetrisch ingedeelde zuidgevel telt vijf vensterassen met in de middelste de hoofdentree van het huis. De middenpartij wordt geaccentueerd door in rustica uitgevoerd metselwerk. De dubbele paneeldeur met profiellijsten bevindt zich in een portiek met natuurstenen lijst onder hoofdgestel op consoles. Boven de ingangspartij een loggia met rondboog en balustrade. De oostgevel wordt gedomineerd door een fors middenrisaliet met twee erkers over beide bouwlagen (baywindows) onder een dubbele steekkap. De topgevels zijn bekleed met rode leipannen. Links van de risaliet een grote schoorsteenpartij tussen twee vensterassen, rechts twee deurpartijen naar het terras. Aan de noordgevel een uitgebouwde (oorspronkelijk open) loggia met rondbogen en daarboven een balkon met opengewerkte borstwering van halfronde keramische elementen. Rechts van de loggia de iets naar voren springende éénlaagse dienstvleugel met boven elkaar twee lagen dakkapellen in het hoge dakschild. In de achtergevel (west) het door grote vensters geflankeerde roosvenster van het achtergelegen trappenhuis. Rechts een nagenoeg blind risaliet met grote schoorsteenpartij en ter hoogte van de dakrand een balkon met opengewerkte borstwering. In de achtergevel (west) van de dienstvleugel een centrale entree tussen twee vensters, tegen de zijgevel (zuid) een kelderingang en een erkerpartij over twee bouwlagen. Bovenop de erker, ter hoogte van de dakrand, een balkon met opengewerkte borstwering. Verschillende dakkapellen in de kap. INTERIEUR. Van het oorspronkelijk interieur in Engelse Landhuisstijl zijn onder meer de centrale 'hall' met trappenhuis en enkele vertrekken op de begane grond gaaf bewaard gebleven. Hal met zware rechthoekige gecanneleerde gebundelde kolommen in donker eiken onder een omgaande galerij en op de verdieping iets slankere identieke kolommen onder de lichtkoepel met vier halve radvensters. De wanden van de hal zijn voorzien van een donkere eiken paneelbetimmering met gecanelleerde pilasters waarin de paneeldeuren van de vertrekken en een monumentale haardpartij zijn opgenomen. Op de haardpartij een in houtsnijwerk uitgevoerde guirlande met cartouche waarop de initialen van de heer Loudon staan afgebeeld. Tegen de wanden van de galerij op de verdieping een paneellambrizering en tussen de kolommen een balustrade met getordeerde balusters. De monumentale donkere eiken keizerstrap heeft een identieke balustrade. Ter hoogte van het bordes in de gepleisterde achterwand een beeldnis onder rondboog en daarboven een roosvenster, versierd met guirlandes en festoenen. De stucplafonds in hal, trappenhuis en lichtkoepel zijn uitgevoerd met tand- en eierlijsten. Het portaal van de entree naar de hal bezit eveneens een donkere eiken wandbetimmering met beeldnissen en een rijk versierd gestuct ton-koepelgewelf. Tegenover dit portaal bevindt zich een vergelijkbare gedetailleerde doorgang. In de vertrekken aan de oost- en zuidkant van het huis onder meer parketvloeren, eiken paneellambrizeringen en schouwen, radiatorkasten en rijke stucplafonds, deels met guirlandes en festoenen. Waardering Het landhuis Voorlinden met bijbehorend interieur uit 1912 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en ensemblewaarde waarde - als gaaf voorbeeld van een Engels Landhuis en is daarmee representatief voor de grote Engelse invloed op de ontwikkeling van de landhuisarchitectuur in Nederland. Het landhuis is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, zowel in- als uitwendig. - als hoofdonderdeel van de buitenplaats en vanwege de stilistische, historisch functionele en ruimtelijke samenhang met de verschillende complexonderdelen, en in het bijzonder de formele tuinaanleg direct rond het huis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524569
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Landgoed Voorlinden
Huis Voorlinden
Huis Voorlinden
Locatie Buurtweg 90, Wassenaar, Nederland
Algemeen
Stijl Engelse Landhuisstijl
Gebouwd in 1912
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  524569
De vijver
De vijver
Op de kaart van 1839
Op de kaart van 1839

Landgoed Voorlinden ligt in Wassenaar in Zuid-Holland. Het goed is veertig hectare groot en ligt tussen Wassenaar en de duinen van de Noordzeekust. Het gebied wordt gekenmerkt door bos, waterpartijen en weide. Landgoed Voorlinden is toegankelijk voor wandelaars maar honden moeten aan de lijn vanwege het wild dat op het landgoed leeft.

Geschiedenis

In 1584 duikt de naam ‘Voorlinden’ voor het eerst op. In de periode 1803-1835 wordt op deze plek een park in landschapsstijl aangelegd, naar ontwerp uit 1804 van tuinarchitect Johan David Zocher Sr. en uitgevoerd sinds 1834 door zijn zoon Jan David Zocher.[1] In 1824 werd het huis gekocht door Mr. C.Th. Elout, destijds Minister van Staat. Het huis lag toen ten westen van de oprijlaan, de moestuinen op het huidige parkeerterrein.

Wanneer Voorlinden in 1912 in handen van jonkheer Ir. Hugo Loudon komt, geeft hij opdracht tot het bouwen van het huidige landhuis naar ontwerp van de Britse architect R.J. Johnston. Het is een kopie van het huis waar Loudons Engelse echtgenote was opgegroeid. Hij liet ook enkele kleine huisjes bouwen voor zijn personeel, waaronder 'Klein Voorlinden' links van de oprit. Het interieur van het huis ademde een koloniale sfeer met veel hout, grote luchters en acht haarden. Ook de omliggende tuin, met de kenmerkende geometrische indeling en gemetselde terrassen, is door Johnston ontworpen.

In dezelfde periode reorganiseerde Leonard Springer het landschapspark, om dit weer aan te laten sluiten bij het nieuwe landhuis. Springer heeft in zijn plan zowel inheemse als exotische bomen gebruikt die rond 1913 zijn aangeplant. De niet inheemse en bijzondere bomen zijn vooral geplant in het park, langs de paden en aan de randen van het open veld; met name op zichtlocaties, los van het achterliggende, meer natuurlijke, bos. De bijzondere bomen zijn vooral toegepast als accent (zoals de moerascipres langs de toegangsweg en trompetboom en zilveresdoorn in de noordwestelijk rand), in boomgroepen (zoals de moerascipres in de boomgroep langs de oprijlaan), als structuurverrijking en als overgang naar een meer 'natuurlijke' sfeer. Aanleg van exotische heesterbeplanting werd gebruikt als ondergroei en als structuurverrijking.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitse bezetters het huis, dat licht beschadigd werd door een V2 raket. Daarna woonden er Canadese officieren. In 1950 huurde de PTT het huis en gebruikte het als opleidings- en conferentiecentrum. In 1999 werd het huis gerestaureerd, waarvoor speciaal Engelse dakdekkers kwamen om nieuwe Engelse dakpannen aan te brengen. Het huis, het toegangshek, de garage en de dubbele dienstwoningen zijn rijksmonumenten.

Van 2003 tot juni 2013 was het huis te huur voor evenementen.

Museum Voorlinden

Landgoed Voorlinden gezien vanuit Museum Voorlinden

Voorlinden is sinds 2011 eigendom van kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh. Sinds 2013 werd op het terrein gebouwd aan Museum Voorlinden, dat op 11 september 2016 openging voor het publiek.[2] In het Huis Voorlinden werd het museumrestaurant ondergebracht. Op het terrein werden 270 parkeerplaatsen aangelegd.



Monumenten in de buurt van Landgoed Voorlinden, woonhuis in Wassenaar

Landgoed Voorlinden, hek

Buurtweg 90
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 13 Bij de historische buitenplaats Voorlinden behorend HEK uit omstreeks 1913 in Ambachtelijk Traditionele stijl..

Landgoed Voorlinden, pomphuis

Buurtweg 90
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 9 Het POMPHUIS, behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden, is gebouwd in 1912 in Cottagestijl. In het ..

Landgoed Voorlinden, historische tuin- en parkaanleg

Buurtweg 90
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG in Gemengde Tuinstijl behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden. Oms..

Landgoed Voorlinden, tuinmuur

Buurtweg 90
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 11 Achttiende-eeuwse TUINMUUR behorend tot de historische buitenplaats Voorlinden en oorspronkelijk deel uitmake..

Landgoed Voorlinden, tuinbank

Buurtweg 90
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 12 Bij de historische buitenplaats Voorlinden behorende TUINBANK met Neo-Renaissance-motieven gelegen in het pa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Voorlinden, woonhuis in Wassenaar

Foto's (1)